Figaró – Montmany

Descobreix Figaró – Montmany

Un poble a banda i banda del riu Congost

Al nord de la comarca del Vallès Oriental, al bell mig de la vall entre els cingles de Bertí i el Parc Natural del Montseny, hi trobem el municipi de Figaró-Montmany, un paratge de muntanya molt a prop de Barcelona. Són pocs els pobles que poden presumir d’aquestes característiques, un nucli encabit entre dos espais naturals inconfusibles, molt accessible per tots aquells cosmopolites que busquen gaudir en plenitud de la natura, passejar i carregar piles de la forma més natural i sostenible.

Porta d’entrada a la vall del riu Congost, és un municipi ideal pels amants del senderisme, ja que al seu entorn hi trobem dos indrets molt visitats, les cingleres del Bertí i el massís del Montseny, considerat Parc Natural i Reserva Mundial de la Biosfera, figura de protecció de la Unesco per haver preservat un territori on l’activitat humana ha sabut conviure bé amb el medi natural. La bellesa i la diversitat dels paisatges del massís ha inspirat nombrosos artistes i escriptors i, cada any, atrau a prop de dos milions de turistes.

T’aconsellem diferents rutes poc exigents perfectes per gaudir de la naturalesa en companya, com aquella que porta al Pla de la Calma, un altiplà que uneix els principals cims del Massís del Montseny i d’on observar, a vista d’ocell, un paisatge panoràmic de la vall. O fins l’alzina de Can Valls, una excursió preciosa que recorre ambients boscosos de ribera i alzina, amb parada a l’ermita de Sant Pere de Vallcàrquera, una església romànica tardanera que conserva retaules amb pintures del segle XVII i està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Un cop arribats a l’alzina, podem gaudir de la natura esclatant digna de fotografiar, mentre gaudim d’unes precioses vistes dels cingles i del Montseny. Pel que fa el sector de Montmany que ressegueix els peus dels riscos de Bertí, es poden conèixer tres llocs emblemàtics de la zona: la petita vall del sot del Bac, aquesta situada als peus dels cingles de Bertí, escola per molts escaladors i excursionistes; Puiggraciós des d’on es pot admirar les vistes del Montseny i del Vallès; els sots Feréstecs, famosos perquè van ser l’escenari on Raimon Caselles va ambientar una de les seves novel·les. A més, fer una excursió al Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós és fer-ho al bell mig de la natura, al cor del Vallès Oriental. En aquest emplaçament hi viu una petita comunitat que ofereix un espai d’acollida i d’acompanyament, de trobada, de pregària, de silenci i de celebració. Per últim, el Castell de Montmany, situat en un turó que forma un dels contraforts de llevant dels Cingles de Bertí. És una construcció de planta rectangular, en la qual resten sencers els murs est i nord i la seva visió arriba fins al mar i a la ciutat de Barcelona.

Però, si prefereixes conèixer la vessant més cultural, et proposem fer una ruta modernista amb parada a les principals torres noucentistes del municipi, com el portal de Can Gambús, conegut per la seva monumentalitat que contrasta amb figures de nens jugant amb el gos i de nenes llegint, activitats pròpies de l’estiueig. O les Escales de l’Àngelus que són l’element emblemàtic del patrimoni arquitectònic del nucli urbà de Figaró-Montmany, dissenyades per l’arquitecte Amadeu Llopart i Vilalta, construïdes entre els anys 1928 i 1931. Formaven part d’un projecte de connexió a peu entre l’estació de ferrocarril i la part alta de la població, enfilada a la falda del Montseny. L’edifici Can Mestre és un edifici aïllat de tipologia ciutat-jardí inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, així com Can Gallart, els dos dignes de ser visitats. En definitiva, és un municipi amb moltes propostes a l’hora de voler descobrir-ho. No et quedis amb les ganes, proposa una sortida amb els amics i aprofita per fer senderisme i conèixer tot el seu patrimoni natural i cultural.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ