Castelló d’Empúries, capital medieval de l’Empordà

Rutes per Catalunya Castelló d'Empúries

Castelló d’Empúries, capital medieval de l’Empordà

Una mica d’història

Laurence Durell afirmava que el caràcter de les persones es determina en funció del paisatge que les envolta.

Així doncs, sapiguent que era la residència habitual dels comtes emporitans, la qual resta permanentment a la vila castellonina des del s. XII, se’n poden deduir els avantatges estratègics que aquells comtes sobirans hi varen trobar a Castelló d’Empúries. 

Patrimoni

Aquesta ironia arrelada al territori la podem trobar en qualsevol cafè dels que encara en persisteix l’autenticitat de les arrels d’aquesta plana.

L’ambició frustrada dels comtes emporitans de recuperar la Seu Episcopal de Sant Martí d’Empúries, en la forma d’una bellíssima catedral del més pur gòtic francès, va quedar en un somni truncat, de què, per sort, encara en podem gaudir avui.

Santa Maria de Castelló, avui Basílica menor de Santa Maria, és un monument únic, testimoni mut de la importància de la vila a l’edat mitjana. Consagrada el 9 de setembre del 1064 i substituïda amb un magnífic exemple del gòtic francès de 1261.

La portalada de marbre blanc (1400) i un retaule d’alabastre, també de finals del XV, sobre el qual en els anys seixanta, el poeta castelloní, en va fer el tema central d’una conferència, amb un no menys ambiciós títol:

Antoni Gaudí i el Temple Catedralici de Castelló d’Empúries on afirmava que els sis pinacles del retaule foren font d’inspiració, a l’hora de crear el disseny dels cons de les torres de la Sagrada Família.

Bona part, per no dir tot, el patrimoni castelloní roman sobre els vestigis medievals (s. V- XV), passat esplendorós per una vila que més tard, amb la capitalitat de la comarca a Figueres, esdevindria un gran centre agrícola i ramader.

Aquest va succeir fa uns 50 anys quan tres visionaris transformen closes i sembrats en un reguitzell de més de 25 km de canals navegables amb tots els serveis preparats per als estiuejants més exigents.

Amb la creació d’Empuriabrava, la Vila Comtal ha invertit en gran manera en el seu patrimoni així, per tal de posar de manifest i a l’abast del visitant.

Visites guiades

Tot aquest bagatge històric s’organitzen visites guiades en diferents idiomes i temàtiques ben variades, amb un itinerari que, a més dels monuments i convents (Palau dels comtes, Sant Agustí, el Call, les muralles..) s’han adaptat a les visites com a museus:

  • L’antic molí fariner, en un prestigiós Eco-Museu de la farinera
  • La presó medieval del segle XIV adaptada com a museu medieval amb una importantíssima col·lecció d’esteles funeràries del cementiri jueu de la vila.

Gastronomia i Festes

La gastronomia juga un paper molt important dins l’oferta del municipi composat de la prestigiosa gastronomia local, amb l’Hotel – Restaurant Empòrium amb una estrella Michelin.

Un bon moment per degustar-la és durant la celebració del EmpuriaTasT el primer cap de setmana de juny.

Altres festes i tradicions, festivals com el de les aus que, cada any, aplega molts estudiosos i visitants, en els diferents espais del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Les festes patronals del Carme, Sant Llorenç i la Candelera, i sobretot, la cita medieval que anualment transforma la vila tal com era a l’època de la seva hegemonia com a capital comtal emporitana.

Una cita a no mancar el “Festival Terra de Trobadors” sempre el segon cap de setmana de setembre i la Ruta de l’Art el segon cap de setmana d’octubre.

Per a més informació visita castelloempuriabrava

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ