La casa-fàbrica Torres i Amat de Sallent

LA CASA-FÀBRICA TORRES I AMAT DE SALLENT

Després de quatre anys d’obres de rehabilitació aquest passat mes de maig s’ha obert al públic el Centre d’Interpretació de la Casa Torres Amat al recinte històric de la Casa Torres i Amat de Sallent. És un conjunt arquitectònic situat a la part antiga de la vila, adjacent al riu Llobregat i adossat al vistós pont gòtic de Pere Otger, que inclou, entre d’altres espais, l’actual biblioteca municipal, el recentment inaugurat centre d’interpretació i l’anomenada “planta noble” on residia la família Torres i Amat i on s’hi conserven objectes personals com ara quadres, mobles i llibres d’alguns dels membres més destacats de la família, com el bisbe Fèlix Torres i Amat.

Aquest edifici situat a sobre la mateixa riba del Llobregat destaca perquè hi tingué lloc un dels primers episodis de la revolució industrial a Catalunya. En aquest fet hi tingueren tant a veure la poderosa força hidràulica del riu (que fa cinc salts dins el municipi), com la iniciativa de la família Torres propietària d’aquesta “estratègica casa” situada just a tocar d’un d’aquests salts.

Quan parlem de la revolució industrial, iniciada a Anglaterra al segle XVIII, pensem en les recurrents imatges de telers, carbó i vapor, turbines, soroll… doncs bé, una de les fites històriques d’aquest procés es donà a la fàbrica de Cal Torres de Sallent on s’instal·là el primer teler mecànic de tota la península ibèrica, impulsat per la força de riu Llobregat. L’origen de la fàbrica es remunta a l’any 1815 quan Anton Torres i Amat, l’hereu de la família, inicià les obres per a ampliar la casa pairal amb un nou cos de cinc plantes i un pati interior, on va instal·lar una primitiva fàbrica de “paños” en societat amb la important companyia de Pau Miralda. Posteriorment, la fàbrica va ser arrendada als industrials Vilaregut i Bonaplata i és en aquest context quan s’instal·là el primer teler mecànic de la tota península ibèrica.

Tot el conjunt de la casa Torres i Amat és doncs l’exemple paradigmàtic d’una primitiva casa-fàbrica, una tipologia pròpia del moment en que Catalunya feia els primers passos cap a la industrialització. Un espai industrial singular que ara s’ha rehabilitat per fer-lo visitable. En el nou Centre d’Interpretació hi ha la zona subterrània de la turbina i un audiovisual que narra de forma amena la història de com va arribar des d’Anglaterra fins a Sallent el primer teler mecànic del país, mentre que per la part exterior s’hi pot veure part del canal industrial i la resclosa que desviava l’aigua vers la turbina. També es vista la “planta noble” (museïtzada) on podem veure la magnífica biblioteca del bisbe i apreciar en diferents estances com era l’acomodada vida d’una família burgesa.

Les visites amb grups escolars al Centre d’Interpretació finalitzen amb la realització d’un taller tèxtil, per entendre com era teixir a mà i el canvi que va representar l’inici de l’ús de telers mecanitzats, i pels estudiants de secundària un escape room per la casa noble per aprofundir en la història de la família.

El projecte de rehabilitació de tot el recinte tindrà una segona fase que preveu fer-se aquest mateix any 2022 i que actuarà sobre el pati central.

A partir de la inauguració el maig de 2022 es fan visites guiades recurrents a tot el conjunt de Centre d’Interpretació més la Planta Noble (consulteu i reserveu a: www.sallentturisme.cat) i també visites escolars amb la realització del taller tèxtil. De la mateixa manera, la planta noble queda disponible per a la celebració d’esdeveniments, presentacions, xerrades, actes i/o concerts.

Feu una ullada a través del TOUR VIRTUAL per alguna de les seves estances!

Per a més informació, visita www.sallentturisme.cat
Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ

UBICACIÓ