L’estiu és l’època ideal per sortir de la ciutat i viure la natura i els camins de ronda sempre són una bona opció. A Catalunya recorren bona part del litoral i travessen cales precioses, boscos de pins i pobles costaners.
Els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que feien les patrulles ciutadanes resseguint la línia de la costa per a vigilar el contraban, el trànsit d’embarcacions i la possible arribada de pirates. També havien estat camins de pescadors, usats per anar a pescar.
Resseguir aquests trajectes és una magnífica via per descobrir i gaudir de paisatges ben diferents i, sovint, meravellosos, de punta a punta del país.
Si t’agrada el senderisme, pots trobar camins a localitats com Begur, Pals, Platja d’Aro, Cadaqués i el cap de Creus, entre d’altres. També se’n poden trobar a la costa de Barcelona i a la del Garraf, i a la de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com Altafulla, Salou o l’Ametlla de Mar i l’Ampolla.
En l’edició de juliol et vam parlar dels trams de Port de la Selva-Llançà i Aiguablava-Begur-Pals, a la Costa Brava; del d’Altafulla-Torredembarra, a la Costa Daurada; i del de l’Ametlla de Mar-l’Ampolla, a les Terres de l’Ebre.
Per aquest agost et proposem nous trajectes pel litoral català que pots fer aquest estiu. Així que, prepara calçat còmode, motxilla, tovallola i banyador i endinsa’t en aquest Catalunya, terra de… Camins de Ronda (IIa part).
Palamós-Calella de Palafrugell
El camí de ronda entre les platges de Palamós i les de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) és un dels més bonics de la Costa Brava. La ruta comença a la platja de la Fosca de Palamós, on hi ha les ruïnes del castell de Sant Esteve. Al camí trobaràs perles com la platja verge de Castell, la cala Canyers, la cala dels Corbs, la cala Estreta, el cap de Plans i la cala del Crit. Tot seguit, es puja fins a Cap Roig, on hi ha els jardins en què s’organitza el famós festival de música. Després, es baixa fins a la platja del Golfet, ja a Calella de Palafrugell. Aquest tram té una distància d’11 kilòmetres de fàcil recorregut i molt amè, ja que el paisatge va variant al llarg de tot el trajecte.
Roda Berà-Roc de St. Gaietà
Itinerari curt (3,5 km) ideal per fer amb nens que ressegueix el camí de ronda des del passeig marítim de Roda de Berà fins a Roc de Sant Gaietà, un poblet petit i encantador que pertany a Roda (Tarragonès). El primer tram de caminada és paral·lel a la Platja Llarga fins a l’ermita de la Verge de Berà. Després ve el recorregut per la costa rocosa i rica en vegetació, però habilitada per passejar. Caminaràs pel peu del castell de Berà –que no és visitable–. Tot i això, et pots aturar a observar les vistes des dels miradors i jugar a imaginar qui i com viu en les majestuoses cases que s’endevinen darrere la vegetació. Caminaràs per la platja dels Capellans, on podràs remullar-te.
Far de Salou-Salou
A la Costa Daurada, un dels trams més bonics del camí de ronda és el de Salou. Amb unes vistes espectaculars, voreja el Cap Salou i enllaça el far amb el passeig marítim de la població. Aquesta ruta té un nivell de dificultat baix, tot i que el camí arriba a una alçada màxima de 77 metres respecte al nivell del mar. A través de passarel·les, escales i camins us portaran a gran part de les cales i platges del Cap Salou, com el monument de Pilons, la passarel·la de fusta que connecta la platja de Llevant i la platja de Capellans, la platja Llarga, la bellesa de cala Crancs i el mirador de cala Morisca, o el Far de Salou, una joia arquitectònica de 1858, entre altres. El tram fa 6,5 km.
Delta-Punta del Fangar
Tot i no ser un camí de ronda pròpiament dit, la de la Punta del Fangar és una caminada clàssica del Delta de l’Ebre. Es tracta d’una ruta imprescindible en la qual passejaràs per unes dunes que et transportaran a bells deserts llunyans. Es tracta d’una extensa fletxa litoral de sorres i dunes, una península del Baix Ebre que fa uns 6 kilòmetres de llargada per 3 d’amplada màxima. El far és el punt més fotogènic, amb tots els mèrits, però pel camí també val molt la pena separar-se una mica de la platja i acostar-se al sistema de cordes que protegeixen el sistema de sorrals i dunes mòbils, considerades com les més ben conservades del litoral català. El trajecte total és de 8,3 km.