Besalú: un patrimoni impressionant

BESALÚ: UN PATRIMONI HISTÒRIC

Besalú és un municipi que té un gran valor històric, ja que conserva un conjunt patrimonial únic a Catalunya i es troba a l’est de la comarca de La Garrotxa.

Tot i que encara queden molts dubtes per resoldre, es sap que Besalú va ser un nucli de poblament ibèric estable ja que les excavacions realitzades des de finals del segle XX al centre històric han descobert nombroses restes ibèriques. Durant l’època romana Besalú es va convertir en un nucli urbà pròsper i dinàmic. El musulmans van ocupar el municipi al segle VIII. Hi van conviure durant molts anys cristians i jueus. Es conserven d’aquella època, tresors arqueològics de gran valor com la Mikva (Casa de Banys Rituals) i un conjunt medieval magnífic.

No només pels monuments s’ha de valorar Besalú, sinó també per l’aire medieval i històric que ofereixen els seus carrers plens de records.

Pont de Besalú

El majestuós pont romànic sobre el riu Fluvià és un dels vestigis del Comtat de Besalú, que juntament amb el de Barcelona, Ripoll i el de Girona, va veure el naixement de la nació catalana. Es troba documentat des del segle XI. Al llarg del temps, s’ha reconstruït diverses vegades.

Micvé i antigues restes de la sinagoga jueva

El micvé es troba just al costat del pont vell, a la Plaça dels Jueus, fou descobert per casualitat l’any 1964, per part d’ un veí de Besalú, propietari de la part superior del terreny. Es tracta d’una sala subterrània d’estil romànic construïda amb pedra tallada. La càmera té una finestra estreta a l’est de la volta de canó i una piscina central. Amb la casa de banys rituals es buscava la purificació de l’ànima mitjançant un ritual que consistia en la immersió completa del cos durant tres vegades seguides. Les dones teníen l’obligació de purificar-se despéres de cada menstruació, després de tenir un fill i abans de casar-se. Per altra banda, els homes s’havien de purificar cada divendres abans de la posta de sol, és a dir, abans de l’inici del sabbat.

Gràcies a les tasques arqueològiques que s’han dut a terme, s’han descobert les restes del mur d’una antiga sinagoga datada en 1264.

Circusland

El Circusland convida al visitant a un passeig per les arts del circ, els seus orígens, la història i l’evolució. La fundació custodia una de les majors col·leccions de circ al món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història de circ. Entre els tresors de la col·lecció, hi destaca la miniatura més gran del món, es tracta d’una maqueta a escala del Circ Gleich.

Monestir de Sant Pere i Esglèsia Sant Vicent

En l’actualitat, del monestir de Sant Pere sol es conserva l’esglèsia, fundada l’any 997. La peculiaritat de l’edifici és que presenta un deambulatori reservat als pelegrins que veneraven les reliquies de Sant Prim i Sant Felicià. El pelegrinatge fou molt important a la vila durant l’edat mitjana.

L’esglèsia de Sant Vicenç és l’actual parròquia del poble, es una esglèsia romànica amb alguns elements de transició al gòtic.

Esglèsia-hospital Sant Julià

És un edifici del segle XII. Fou construït per atendre les persones que venien de pelegrinatge, tot i que no surt documentat fins el segle XIV els benedictins atenien als caminants i els pobres que passaven per la vila ja que aquesta activitat és part intrínseca de la regla de Sant Benet.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ