Aspa, paisatges pintorescos i oli de qualitat

Aspa, municipi d’oliveres

Aspa és un petit municipi de 230 habitants al sud-est de la comarca del Segrià

Es troba a 260 metres d’altitud i té una fisonomia molt pintoresca i un gran nombre de cases de pedra. A les taules dels seus vilatans i vilatanes no hi falten les orelletes, les ametlles garapinyades ni un bon raig d’oli, ja que Aspa és una població agrícola de secà on es cultiva majoritàriament l’ordi, l’oliva i l’ametlla. D’aquests tres productes, l’oliva és sens dubte, el producte estrella del poble.

Gràcies a la Cooperativa del Camp d’Aspa, principal indústria del municipi, aquest petit poble produeix un oli verge extra d’oliva arbequina excel·lent que desperta els gustos dels paladars més exigents. De modernes instal·lacions, la cooperativa ha estat lligada des dels seus inicis, l’any 1917, a la producció d’oliva del poble. Actualment també s’hi emmagatzema l’ametlla i cereals, i mentre que els primers anys xafava el 60% d’olives, avui dia se’n xafa el 100%. Les olives del terme municipal d’Aspa són úniques.

Les oliveres són protagonistes del paisatge d’Aspa i conformen un entorn natural amb una gran diversitat de flora i fauna inclòs dins la Xarxa Natura 2000 de Mas de Melons-Alfès.

La metereologia i terreny que conflueixen en aquest petit espai i la cura en el procés de producció de l’oli fan que el resultat sigui un producte de màxima qualitat reconegut internacionalment per les seves característiques organolèptiques.

Aspa és un poble aturonat a l’esquerra del riu Set i es troba en una zona de gran interès paisatgístic i amb una gran diversitat de flora i fauna.

El 85% del terme municipal està inclòs dins la Zona Especial de Protecció per als Ocells (ZEPA) i l’espai de la Xarxa Natura 2000 de Mas de Melons-Alfés. A més a més, la població es troba a 5 km de les reconegudes “Pintures Rupestres del Cogul”.

Més enllà del patrimoni paisatgístic d’Aspa, al poble trobem diversos edificis i localitzacions remarcables que conformen la història d’aquest indret singular. Des del nucli antic, passant pel Castell Palau, arribem a l’església parroquial de Sant Julià, d’estil barroc i amb un elegant cimbori, i a l’Ajuntament, erigit gràcies a l’esforç dels vilatants que el construïren amb les seves pròpies mans l’any 1987. Dins l’Ajuntament s’hi troba una còpia del retaule de Sant Julià, patró de la vila i obra de Jaume Ferrer, que actualment es troba al Museu Diocesà de Lleida.

Dins del terme d’Aspa també es pot visitar l’Ermita de St. Sebastià, amb un gran portal adovellat i un elegant arc interior que sosté la volta, jaciments arquològics: “Les Eres d’Aspa”, la “Peixera d’Aspa” i “Les Planes”, cabanes de volta, les roques d’Aspa (la roca del Senyor, la roca dels Set Minyons i la roca del Diable), sitges medievals, uns forats excavats a terra i on es guardava el gra, i fins i tot una alzina centenària de 3’13 metres.

Una fantàstica manera de recórrer tots aquests llocs és fent senderiesme o BTT. Per tot el terme hi ha rutes senyalitzades que ressegueixen els punts més emblemàtics.

Durant la primavera, el poble es vesteix de cultura amb múltiples activitats.

Amb l’arribada del bon temps també és el moment de conèixer el Casal So de Nostre, on hi ha el bar-restaurant del poble que es va inaugurar el 2011 després de molts anys sense tenir-ne cap. La creació d’aquest espai, que també s’utilitza per dur a terme diverses activitats, va ser de molta importància pel poble, ja que per fi va poder comptar amb un lloc de retrobament pels vilatans. El Casal So de Nostre és un lloc de pas en la ruta de les Pintures Rupestres d’El Cogul i el bar-restaurant ofereix una àmplia varietat de plats de qualitat típics de la cuina mediterrània elaborats, la majoria, amb l’oli d’oliva que produeix el poble.

El Casal So de Nostre és un punt de retrobament pels vilatans i el seu bar-restaurant de cuina mediterrània ofereix l’oportunitat de degustar plats excel·lents

Aspa destaca també per tenir un gran teixit associatiu i cultural. L’Associació de dones “El Set” d’Aspa, la de mares i pares, la Juvenil “l’Aspenta”, la de jubilats i pensionistes “lo Portal de les Garrigues” i la Country Aspavila’t en són un exemple. Així doncs, tot i la duresa i sobrietat de l’indret on es troba, el paisatge típic garriguenc, aquest és un poble molt acollidor que combina l’essència del Segrià amb petites notes de Les Garrigues, dos comarques que el defineixen per l’agricultura oleoturística, la història i la cultura.

Per a més informació, visita aspa.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ