Artesa de Segre, una ciutat petita amb un gran patrimoni

Rutes per Catalunya Artesa de Segre

Artesa de Segre, una ciutat petita amb un gran patrimoni

Artesa de Segre, situada al Prepirineu, al nord-est de la ciutat de Lleida, és el municipi més gran de la comarca natural del Segre Mitjà (més de 175 km2) i el segon més gran de la Noguera en nombre d’habitants (més de 3.500).

La vila es caracteritza pel gran nombre de nuclis de població que el formen i per ser una de les ciutats més petites de Catalunya.

Una mica d’història

El nom d’Artesa significa pastera o lloc enclotat. D’aquí el topònim i el fet que sigui una ciutat.

El municipi havia de quedar cobert per les aigües d’un pantà que s’havia de construïr a Salgar. L’única solució perquè això no passés era nomenar Artesa com a ciutat, ja que segons la llei una ciutat no es podia negar sota l’aigua.

Artesa de Segre és un destí turístic ideal per aquells que busquen gaudir de la tranquil·litat d’un entorn natural gens massificat i pels que volen descobrir la tradició històrica representada en esglésies, ermites i castells.

El poble està situat als peus de la serra prepirinenca del Montsec, en un indret geològic peculiar: envoltat per aquesta serralada, pel Castellot i pel riu Segre. La localització d’Artesa de Segre fa que el municipi disposi d’un paratge natural de gran interès turístic.

Sembla ser que el nucli actual del terme es va originar al neolític i que la zona fou poblada també per la tribu ibèrica dels ilergets, els romans, els visigots i els sarraïns.

Més tard, la contrada fou conquerida pels cristians i més endavant pels comptes d’Urgell. Al segle XVI la població va passar a mans dels abats de Montserrat fins a la desamortització de Mendizábal.

Recórrer el casc antic, actualment rehabilitat, és l’oportunitat per conèixer tota aquesta història i els principals elements arquitectònics de la ciutat: la plaça de l’Ajuntament, la granja, edifici d’estil plateresc construït durant el segle XVI i utilitzat com a fortificació, els rentadors, la plaça major, l’església de l’Assumpció i el Museu del Montsec, que es troba situat en un edifici del nucli antic que data del 1560 i conté una extensa col·lecció de troballes arqueològiques del terme municipal, són els més rellevants.

Lo Castellot

Un cop al centre del poble és d’obligada visita pujar al castell, popularment anomenat “lo castellot”. En uns 20-25 minuts s’arriba al cim del turó on es troba i des d’aquest es pot gaudir d’una vista panoràmica magnífica de la ciutat i les rodalies.

Antigament, en aquest punt hi havia un assentament andalusí que va ser enderrocat durant la primera guerra carlina i també hi ha les restes d’un castell medieval i del fort de Sant Jordi.

Declarat bé cultural d’interès nacional, l’última funció militar d’aquest lloc fou durant la Guerra Civil, des d’on es vigilava l’arribada de l’aviació enemiga. L’any 1960 s’hi va construïr un monument al Sagrat Cor que va ser inaugurat al 1964 pel bisbe d’Urgell.

Els diversos nuclis agregats d’Artesa de Segre també disposen d’atractius que mereixen ser visitats, com per exemple Baldomar i Seró.

Descobreix això i més a www.artesadesegre.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ