Alins, ”La Vall Ferrera”

Alins, ”La Vall Ferrera”

Alins és conegut popularment com ”La Vall Ferrera” gràcies a la seva tradició històrica de l’explotació del ferro que, des de l’època dels romans, compta amb rutes dedicades al ferro. Gràcies al projecte PYRFER s’han pogut fer la senyalització d’aquestes.

Camí Ral de la Vall Ferrera

Des de fa molt de temps, el ferro del bosc de Virós era de gran qualitat i va ser reconvertit en diferents forns siderúrgics que es troben al mateix bosc. Fins a quatre fargues van explotar el ferro simultàniament: la farga de Santa Maria, la farga nova d’Alins, la farga vella d’Ainet i la farga de Llavorsí.

El camí d’Alins a Tírvia ressegueix aquest periple del ferro per la Noguera de la Vall Ferrera a través d’un paisatge de boscos de ribera i prats de dall, alhora que permet descobrir el llegat històric i les escultures de forja d’Ainet de Besan i Araós. La ruta es pot continuar fins a Llavorsí.

Itinerari la Costa dels Meners

Algunes de les restes que hi ha en aquest bosc tenen 1.600 anys. Des del segle III dC fins a principis del XX es va registrar recerca del ferro.

L’entorn es va anar transformant i la febre del ferro del passat va ser un dels principals condicionants del paisatge actual. L’itinerari, que retrocedeix aquests 1.600 anys, mena el visitant fins als vestigis miners més antics trobats. Li permetrà conèixer les diferents formes d’extracció i transformació del mineral i també la d’obtenció de l’energia necessària per al procés.

Gaudeix d’Alins i de tot el seu patrimoni del ferro!

Per a més informació, visita pyrfer.eu/rutas-pyrfer

Organitza:

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ