Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera

Racons per Catalunya, Terracota

La tradició terrissera

La Galera té una tradició terrissera documentada des de principis del segle XVIII fins a l’actualitat, amb una època d’esplendor amb diferents obradors en des del mateix s. XVIII fins a la dècada del 1960. Tots aquests obradors fabricaven un seguit de peces de diferents formes i usos (per a l’aigua, per a l’agricultura, per a usos domèstics, per a la construcció, etc.), totalment necessàries per als habitants de la Galera i de la contrada. Fins que arriba un moment que aquests atuells deixen de ser útils (sobretot a partir dels anys 60 dels segle XX), amb l’aparició del plàstic, l’aigua corrent a les cases, nous materials de construcció, etc. i es converteixen en peces destinades a col·leccionistes o a la decoració. Comença la decadència per a la terrissa de la Galera, i també per a la d’altres indrets de Catalunya i del país en general. Tot i això, resta un obrador en actiu, que és el que ha perdurat fins a l’actualitat, la Terrisseria J. Cortiella.

El poble de la Galera va veure que calia dignificar l’ofici de terrisser, tan esplendorós i significatiu per al poble. La Fira de la Terrissa i el Museu Terracota, a la planta baixa de la Casa de la Vila, promouen la divulgació, la conservació, i la continuïtat d’aquest ofici ancestral.

Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera 

L’agost de 2004, obria les seves portes: Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera. Els objectius que s’ha marcat, són: la conservació, valoració i difusió del patrimoni cultural vinculat als terrissers de la Galera. Donar a conèixer les característiques d’un dels oficis més ancestrals: el de terrisser, dit canterer a la Galera i les Terres de l’Ebre.

Contingut

El Museu consta de dues Sales i un espai polivalent al mig. El discurs museogràfic es basa en un seguit de plafons explicatius, peces  i eines.

Aquest Centre no és una exposició de centenars o milers de peces de terrissa antigues, d’un valor incalculable, no, és un Centre de caràcter didàctic, on tots els atuells, tenen un immens valor artístic, etnològic, històric i fins i tot emocional (la majoria són donacions d’antics terrissers de la Galera, de l’actual o de la filla d’un antic terrisser) però no interessa tant, veure quantitat de peces si no entendre el procés mitjançant el qual l’artesà terrisser ha arribat allí.

Per això, a la Sala 1, i, una part de la Sala 2, s’explica de manera clara, entenedora, amena i didàctica, el procés mitjançant el qual el terrisser transformava, i, transforma, l’argila en fang i aquest en una peça de terrissa. D’altra banda, es mostra totes les tipologies de peces que fabricaven i fabriquen els terrissers de la Galera, i com ha evolucionat l’ús d’aquestes peces, tot i que algunes continuen mantenint el mateix, la majoria han deixat de ser útils per a passar a ser per a decorar o col·leccionar, motiu pel que la terrissa va entrar en decadència, a la Galera, a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.

Hi ha també un plafó dedicat a la terrissa que s’elaborava a alguns indrets propers a la Galera, quan la terrissa tenia un paper fonamental en la vida quotidiana de la nostra societat.

Entre les dues sales, hi ha un espai polivalent dedicat al passi d’audiovisuals i a la realització de la part pràctica en les visites escolars i pedagògiques.

A l’altra part de la Sala 2, trobem un petit espai dedicat a donar informació sobre la Fira de la Terrissa de la Galera (l’origen de la Fira de la Terrissa de la Galera, igual, que el de Terracota, és: l’existència d’un passat terrisser a la Galera que cal dignificar i del que cal deixar-ne constància) i, un espai dedicat a exposicions de caràcter temporal, que li dona un caràcter actiu i canviant, des del punt de vista cultural, ja que cada mes o dos mesos podem trobar: pintura, artesania, escultura, fotografia, ceràmica, etc.

El centre disposa d’un dossier didàctic amb activitats adaptades per a escolars i famílies. Ofereix visites guiades adaptades i col·labora en un seguit d’activitats relacionades amb la terrissa: Fira de la Terrissa de la Galera (cada any per l’1 de maig), Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa, Vila de la Galera, Trobada de poesia i terrissa i Hola Ceràmica! (Organtitzat per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica).

Participa també del festival Ebre, Art & Patrimoni que s’alterna bianualment amb l’Ebre, Música & Patrimoni Ebre, amb exposicions i espectacles que tenen lloc de juliol a setembre, a diferents museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre, unint art/música i patrimoni, organitzades a través del Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, dins del programa de Museu de suport territorial.

Horari

  • De dimecres a divendres de 9:30 a 13:30 hores,
  • Dissabtes, diumenges i festius: 12:00 a 14:00 hores.
  • Visites per lliure: gratuïtes
  • Guiades: 2’00 euros

Per més informació:

Centre d’Interpretació de la Terrissa

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

UBICACIÓ

PUBLICITAT

Anuncia't