Pessebres vivents de Catalunya

Descobreix els pessebres vivents de Catalunya

Quan s’acosten les festes de Nadal, a moltes llars no hi falta el pessebre, una representació de la nit de Nadal amb el naixement de Jesús de Natzaret a Betlem. Els paisatges se solen materialitzar amb objectes que tenim per casa: els rius es fan de paper d’alumini, les botes de vi amb taps de suro i la vegetació amb fulles i molsa. Les tradicionals figuretes recreen l’escena del naixement, amb el nen Jesús com a protagonista, acompanyat de la Mare de Déu, Sant Josep, els Reis de l’Orient i d’altres, com el caganer! Generalment, aquesta tradició és molt estimada per a la canalla, i veure-ho amb personatges vius, es converteix en una experiència única. D’això s’ocupa la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, una associació cultural no lucrativa que porta a terme activitats encaminades a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents. A Catalunya n’hi ha molts, i a la pàgina web de www.pessebresvivents.cat podràs descobrir quins hi ha i quan se celebren durant aquest final d’any i principi de 2023. A continuació, et deixem alguns exemples que esprem pugueu visitar.

 

Pessebre Vivent Vila de Rupit (Osona)

 

El marc paisatgístic de Rupit i Pruit serveix de fons i escenari per al pessebre vivent, que s’organitza any rere any amb quadres sobre el Nou Testament i els oficis tradicionals. El poble convida a tothom a fer un recorregut per una vintena de quadres de la vida de Jesús representats per personatges vius, així com diverses representacions d’oficis tradicionals. L’escenari aprofita l’entorn rústic dels carrers del poble durant les festes nadalenques. Cada any, més d’un centenar de participants fan possible la posada en escena d’un pessebre vivent únic a Catalunya. T’ho perdràs?

 

Pessebre vivent de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà)

 

L’Espluga de Francolí representa cada dos Nadals un dels pessebres vivents més espectaculars de Catalunya, l’únic de tipus estàtic de les comarques de Tarragona. Els carrers i cases de les antigues viles medievals, fundades entre els segles XI i XII, es converteixen, amb tota mena de detall, en els corrals, hostals i llars de Betlem i Natzaret, per explicar als milers de visitants que hi passen, l’origen de Nadal. Descobreix-lo els dies 26, 27 i 28 de desembre a la tarda. Les entrades es poden comprar a www.pessebredelespluga.com, i inclouen descomptes per visitar els equipaments museístics de la zona!

 

Pessebre vivent de Bàscara (Alt Empordà)

 

És un dels més coneguts de la demarcació de Girona i un dels més antics del país. Des del Nadal de 1973, any rere any, n’ha representat les escenes més característiques al nucli antic del poble i a la riba del Fluvià, i en cada edició el pessebre mobilitza bona part de la població, on els personatges, immòbils i amb vestimenta hebrea, representen el Naixement i transporten al públic a la vida de Palestina de fa 2000 anys. En les actuacions hi predomina el moviment i es procura que la llum, el so i els efectes especials tinguin un paper important. Descobreix-lo els dies 18, 25 i 26 de desembre i l’1, 7 i 8 de gener de 2023.

 

Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana (Segarra)

 

El pessebre dels Oficis Perduts de Sant Guim de la Plana es representa dins el marc medieval i preciós del petit poble de Sant Guim de la Plana a la comarca de la Segarra. És un pessebre estàtic amb vestuari d’època i música enregistrada que es representa des de 1982. Les escenografies estan dedicades als antics oficis perduts amb un treball rigorós de recerca i recuperació d’eines que ha estat una tasca de molts anys, aconseguint l’excel·lència final de cadascuna de les escenes. Més de 34 escenes i a prop de 300 figures-actors participants els dies 17, 18 i 26 de desembre i els dies 7, 8, 14 i 15 de gener de 2023.

 

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 96 Desembre 2022.

 

Leave a Comment