Museu Memorial de l’Exili

Museu Memorial de l’Exili

El Museu Memorial de l’Exili és un espai que es troba a La Jonquera dedicat a la memòria, història i reflexió crítica que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya per explicar-ne d’altres que succeïren fa anys i els que segueixen succeïnt avui dia.

L’exili és la cerca de la llibertat i supervivència dels vençuts en qualsevol conflicte bèl·lic. És per això que el MUME és d’especial importància a casa nostra, protagonista de les principals guerres del segle passat.

Situació

Aquest centre d’interpretació està situat al pas fronterer de La Jonquera, on van fugir la major part dels exiliats que buscaven una nova vida en terres franceses i europees. Consta d’una exposició permanent i d’altres de temporals en les què la recerca històrica i difusió pedagògica vincula la història amb el present.

Missió

El principal objectiu del MUME és la difusió de la memòria de l’exili republicà. Tot i així, no deixa de banda la resta d’exilis, principalment els de l’època contemporània. El museu, per la seva situació, també incentiva culturalment La Jonquera i la fa protagonista i un referent de la història del país.

Activitats

Al museu també hi podem trobar una sala d’exposicions temporals i una aula per a la realització de tallers pedagògics. És en aquesta línia, la del servei educatiu, que el museu intenta promoure la reflexió sobre la memòria històrica de Catalunya i l’Estat Espanyol, extrapolable als exilis provocats per genocidis arreu del món al llarg de la història i els que continuen existint avui dia.

Així doncs, les propostes educatives del museu parteixen de la nostra història però no perden de vista el context històric universal.

No et pots perdre la tercera edició de les Rutes de l’exili, sortides a diferents indrets vinculats a l’exili de 1939 que s’organitzen durant tot l’any i que estan especialment adreçades a usuaris individuals o petits grups.

  • Aprofita les jornades de portes obertes i visites guiades gratuïtes el darrer diumenge de cada mes de 10 a 14h. També visites guiades gratuïtes per a particulars a les 11h amb reserva prèvia per email o telèfon. 

Vine a conèixer tota la història!

Comarca:

Alt Empordà

Categoria:

Lleure i oci

Situació:

Carrer Major, 43, 47, 17700 La Jonquera, Girona

Telèfon:

972 55 65 33

Leave a Comment