Fagedes de Catalunya

Aquesta tardor, gaudeix de les fagedes més boniques de Catalunya

Les fagedes són boscos espectaculars d’arbres de faig, els més evocadors dels paisatges forestals muntanyencs de clima humit, freqüents al Montseny, al sistema Transversal, als Prepirineus més humits i a la baixa Val d’Aran. I què tenen les fagedes que creen tanta atracció? Potser la bellesa dels seus colors, sobretot a la tardor. La llum crepuscular que entra per les fulles ofereixen un espectacle visual màgic, ideal per passejar-hi en companyia o amb els més petits de casa, i fer-los descobrir tot el que hi viu i creix al sotabosc: castanyes, salamandres, rossinyols i nabius. Segurament ja en coneixes, però en aquesta edició et presentem les més majestuoses de cada província.

 

Fageda de la Grevolosa (Osona)

Al límit entre les comarques d’Osona i la Garrotxa hi trobem la Serralada Transversal, que té com a punt culminant el cim del Puigsacalm. Al voltant d’aquesta muntanya hi trobem diverses fagedes, però potser la més impressionant és la Grevolosa, al terme municipal de Sant Pere Torelló. Compta amb arbres monumentals de més de tres-cents anys, alguns dels troncs sobrepassen el metre de diàmetre i d’altres tenen més de 40 metres d’alçada. Hi ha diferents rutes per visita a la fageda, sigui de senderisme o fent una agradable excursió ideal per anar amb nens. El bosc està inclòs dins de l’Espai d’Interès Natural serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. Actualment, l’accés és més fàcil i ràpid amb la nova carretera que uneix Vic i Olot.

 

Fageda d’en Jordà (Garrotxa)

La Fageda d’en Jordà, una de les 28 reserves naturals del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, creix sobre una colada de lava del volcà Croscat, que s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i les Preses. És segurament la fageda amb més renom a Catalunya. De fet, és un cas excepcional, ja que està situada a tan sols uns 550 metres per sobre el nivell del mar, i en un terreny força pla, a diferència d’altres fagedes catalanes.

Dos elements que han contribuït a la seva fama són, primerament, el poema de Joan Maragall “La fageda d’en Jordà”, arran del qual hi ha un monòlit homenatjant a l’autor. En segon lloc, dintre del bosc es troba la cooperativa i fundació La Fageda, que cerca la integració social, a través de l’elaboració de productes làctics, i a més ofereix visites i activitats destinades a donar a conèixer el seu projecte i l’entorn on es troba. Una altra singularitat desconeguda és que es tracta de l’únic lloc de Catalunya on s’ha documentat la presència de nòctul gegant, el ratpenat més gros d’Europa, amb una envergadura d’ales que pot arribar als 46 cm.

 

Fageda del Retaule (Baix Ebre-Montsià)

És la fageda més meridional de tota Europa, amb 50 hectàrees d’extensió, situada a la comarca del Montsià i a l’interior del parc natural dels Ports. És popular perquè, a part de la seva bellesa paisatgística, compta amb dos arbres monumentals: el Faig Pare i el Pi Gros. El Faig pare destaca per la seva amplada i les formes curioses de les seves arrels, amb 4 metres de diàmetre i amb una edat aproximada de dos-cents cinquanta anys. El Pi Gros per la seva gran alçada, 33 metres i gairebé set-cents anys d’antiguitat! Si t’animes a descobrir la fageda, des de l’Àrea de lleure de la Fou, començarà la teva aventura.

 

Fageda de Conangles (Val d’Aran)

La Fageda de Conangles és una fageda mixta de fajos i avets propis de vessants obacs, frescos i humits d’alta muntanya. Està situada a la boca sud del túnel de Vielha, i s’estén pel vessant oest del tuc de Contesa i el barranc de Besiberri, a cavall entre la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça. Com que es caracteritza per la convivència entre aquests dos tipus d’arbre, ofereix un espectacle paisatgístic en mosaic de gran bellesa. És una de les zones més plujoses del Pirineu i, per tant, és una fageda molt humida i ombrívola. El torrent del Besiberri la travessa, formant cascades que aporten moviment i diversió a l’excursió. La ruta pot començar des del Refugi de Conangles i pujant fins a l’estany de Besiberri, a gairebé 2.000 metres d’altitud.

Informació extreta de https://bibliotecavirtual.diba.cat/es/turisme/fagedes

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 94. Octubre 2022.

 

 

Leave a Comment