Els tres tombs

La tradició dels tres tombs

 

 

Els Tres Tombs: cavalcades, traginers i benediccions en honor a Sant Antoni

La tradició dels Tres Tombs forma part de les celebracions que es fan en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals de granja i domèstics. És per això que la majoria de cavalcades arreu de Catalunya se celebren al voltant de la diada de Sant Antoni, el 17 de gener, tot i que el calendari s’estén molt, havent-hi poblacions que celebren les seves desfilades més enllà de febrer i fins i tot març i abril.

Els Tres Tombs consisteixen en desfilades de carruatges, carrosses, cavalleries i carros pels carrers de les viles i ciutats, mentre que tots els habitants que hi assisteixen poden gaudir i contemplar de les diferents decoracions de cada un dels participants en la cavalcada. És habitual que es llencin caramels des de dalt dels carruatges. L’inici de les cavalcades és la benedicció de tots els animals que hi participen.

Segons la tradició cristiana, Sant Antoni era un gran amic dels animals. Diu la tradició que aquest sant es dedicava a protegir els animals de càrrega i que es feien servir en les feines del camp. Quan veia un animal desvalgut o ferit, el Sant el curava i el protegia dels perills. No és d’estranyar que traginers i homes de camp, dependents de la feina realitzada pels animals, tinguessin una profunda devoció cap a Sant Antoni, ja que aquest havia de protegir i tenir cura del benestar dels seus animals.

La cavalcada dels Tres Tombs té l’origen en aquesta devoció al Sant. El dia de Sant Antoni es donava festa als animals (bàsicament bestiar de tir o muntura com els cavalls, les mules, els rucs …) i se’ls portava a beneir per tal que no patissin cap mal. De camí cap a l’església, els propietaris exhibien els seus animals que prèviament havien engalanat per a tal esdeveniment. Originàriament, es donaven tres voltes a l’església on s’havien de beneir als animals (tres tombs) i d’aquí ve el nom de la cavalcada. El primer tomb era per demanar protecció pels animals, el segon tomb era per demanar una bona collita i, el tercer, per reclamar salut per les persones.

 

 

Les poblacions catalanes que celebren de manera destacada els tres tombs són:

 

Ascó

La festa de Sant Antoni es concentra el cap de setmana més proper al 17 de gener i dura quatre dies. La celebració comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de les seves cases i que servirà per alimentar la foguera al llarg dels dies de festa. També té lloc la Plega (o capta de diners) pels carrers del poble, que abans servia per sufragar les despeses que generava la celebració.

 

Anglesola

Els Tres Tombs d’Anglesola aplega carros amb bèsties de diversa procedència i se celebra conjuntament amb una fira medieval anualment. Organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat d’Anglesola, es duen a terme diverses activitats relacionades amb el món equí i el passat, com la cercavila dels Tres Tombs, les exhibicions amb bèsties de càrrega, els concursos i les curses d’animals, la fira d’oficis tradicionals i els sopars medievals.

 

Ripollet

La festivitat dels Tres Tombs de Ripollet està arrelada a la vila des de la fi del segle XIX i, la diada, se celebra cada any a finals de gener, amb el Solemne Ofici on participa la coral de la Societat Coral ‘El Vallès’, la benedicció de les cavalleries guarnides i una desfilada pel poble fins a la plaça Onze de Setembre. En aquest lloc, centre de reunió de la festa, hi té lloc una degustació de coca i vi i un ball a la tarda. Els Tres Tombs de Ripollet acullen la desfilada de més de 160 carros i cavalls de la vila i d’arreu de la comarca.

 

Caldes de Montbui

És la localitat que aquest any fa de capital dels Tres Tombs de Catalunya, succeint Igualada, que ho va ser l’any passat. El dia de la festa arrenca amb l’esmorzar del Traginer per a tots els participants en els Tres Tombs. Un cop finalitza l’esmorzar, els abanderats es dirigeixen en comitiva a l’Església de Santa Maria acompanyats per una banda de música. A l’església hi té lloc el solemne ofici de Sant Antoni durant el qual es beneeixen i reparteixen els panets entre tots els assistents, s’invoquen les benediccions de Sant Antoni al pa i acaba amb el cant dels goigs del sant.

 

 

 

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 97. Gener 2023.

 

Leave a Comment