Castells espectaculars de Catalunya

Castells espectaculars de Catalunya

Catalunya sempre s’ha considerat terra de castells. De castells i cavallers, com Sant Jordi. La història ens ha deixat tot un llegat de fortificacions medievals que us transportaran a èpoques de cavallers, batalles, contes i llegendes. Com la de Sant Jordi, que té lloc davant d’una fortalesa, la de Montblanc, de la que, malauradament, només en queden runes. Però, casa nostra compta amb centenars de castells en excel·lent estat de conservació. Aquí, us hem fet una tria dels més espectaculars i representatius del llegat històric medieval de Catalunya perquè feu turisme de castells.

Montsonís

 

El castell de Montsonís és una fortalesa construïda el 1024 per protegir la zona de les possibles invasions musulmanes. L’exterior presenta acabats amb grans merlets i dues torres que franquegen la gran portalada central. A l’interior es poden descobrir la presó i el passadís secret que surt del celler, entre altres estances. Situat al nucli de Montsonís (Foradada, la Noguera), aquest majestuós castell està habitat i va ser el primer a obrir les portes al públic per poder-lo visitar.

La fortalesa formava part d’un recinte emmurallat que s’estenia per tot el turó on ara es troba situat el poble, d’acord amb els historiadors, es tractava d’una sola torre circular de dues plantes, la primera conformada per l’estable i la de dalt, la configurava l’habitatge.
El comte Ermengol II va fer construir aquesta fortalesa per tal de protegir, vigilar i repoblar les terres després d’haver sigut reconquistades als sarraïns. Com a curiositat: aquest castell va defensar la frontera entre la Catalunya Vella i la Nova durant 125 anys fins a la conquesta de Lleida el 1149.

Tot i que al llarg dels anys s’hi han fet moltes modificacions, els actuals propietaris n’han anat recuperant l’aspecte original i, com a bona fortalesa, disposa d’elements molt característics. L’actual castell sembla un edifici dels segles XV o XVI i va ser reformat al segle XX. Actualment, pertany als barons d’Albi i Rocabruna.

Santa Florentina

 

El castell de Santa Florentina és un antic edifici medieval del segle XI situat a Canet de Mar (Maresme). El conjunt va ser molt modificat i ampliat a inicis del segle XX per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, quan va adquirir l’aspecte actual. El castell de Santa Florentina està construït sobre una antiga vila de l’època rom

ana anomenada “Domus”, que va ser un nucli urbà i zona de producció vinícola. Al segle XI l’edifici es va convertir en una masia fortificada per combatre les incursions pirates de l’època. Serà al segle XIV sota el patrocini de Ferrer de Canet, cavaller noble, conseller del rei Alfons el Magnànim i ambaixador de Pere el Cerimoniós, quan la “Domus” aconseguirà la seva màxima esplendor.

El 2015 el castell va guanyar popularitat en convertir-se en un dels escenaris de la popular sèrie de televisió Joc de Trons. A l’estiu, durant els mesos de juliol i agost, el castell acull un festival de música clàssica. De titularitat privada, també es lloga per celebrar-hi actes socials i celebracions. De tot el conjunt cal destacar el claustre, que va ser traslladat des del monestir del Tallat, a la Conca de Barberà. S’hi conserva també una notable col·lecció d’obres d’artistes catalans de principis del segle XX.

Requesens

 

A l’est del poble de Cantallops, a prop del municipi de la Jonquera (Alt Empordà), trobem el castell de Requesens. La construcció d’aquesta edificació d’origen feudal es remunta al segle XI, època en què s’assenta definitivament el feudalisme. Envoltat d’un paratge natural espectacular, el castell està dalt d’un turó que domina la plana de l’Albera, per on transcorria el límit entre les províncies romanes de la Gàl·lia i Hispània. Durant l’època visigòtica la zona quedà oblidada, però reprèn importància amb els comtats d’Empúries i Rosselló al segle XII.

El primer castell s’aixeca per ordre del comte del Rosselló al segle XI. S’hi documenten diversos fets d’armes als segles XII i XIII. A principis del segle XIII, el comte d’Empúries envoltà el castell antic amb un gran recinte exterior, i l’any 1418 el vescomte de Peralada convertí el castell en una gran força, amb tres recintes emmurallats i amb activitat, fins que al segle XVI s’abandonà. L’any 1893 el comte de Peralada decidí reconstruir-lo i es va crear una gran obra pròpia del romanticisme i amb clares influències modernistes. L’efecte de la Guerra Civil Espanyola, l’ús com a hospital i caserna per part de l’exèrcit i el seu abandonament a partir dels anys seixanta el perjudicaren. Tanmateix, en els darrers anys, la propietat ha endegat un projecte de recuperació i valorització del castell i del conjunt de la vall de Requesens.

 

Miravet

 

El castell de Miravet fou construït al segle XII, dalt d’un turó d’aquest poble de la Ribera d’Ebre, als peus del riu. Una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçada que sembla sorgir de les roques i situada sobre un turó, domina el curs de l’Ebre i les terres del voltant. Aquesta posició estratègica ha fet que s’hi succeïssin els assentaments des de la prehistòria i li ha suposat tenir un paper important en diferents conflictes.

Els àrabs edificaren un castell posteriorment convertit en fortalesa-monestir per l’orde dels Templers després de la seva conquesta el 1153. La uniformitat de la construcció mostra que els Templers van aixecar l’edifici en poc temps. Les restes de l’antiga fortalesa andalusina són presents en alguns trams de la muralla i en part de les construccions del recinte superior. És considerat un dels millors exemples d’arquitectura romànica de transició, religiosa i militar de l’orde del Temple, de la qual va ser també seu principal a la Corona d’Aragó. L’edificació es troba en molt bones condicions, malgrat les guerres que ha viscut com la guerra dels Segadors, la guerra de Successió, la guerra del Francès, o la batalla de l’Ebre.

 

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 100. Abril 2023.

Leave a Comment