Visita al Cementiri Patrimonial de Vilafranca del Penedès

Visita al Cementiri Patrimonial de Vilafranca del Penedès el 31 de març

Els cementiris han estat, al llarg de la història, la transposició formal dels ideals arquitectònics vigents a la societat. La construcció i el desenvolupament inicial del Cementiri de Vilafranca es correspon amb el periode de desenvolupament dels corrents romàntics i, conseqüentment, es troben representats dins els seus recintes tots els moviments artístics de finals del segle XIX i començaments del XX.

El Cementiri Municipal de Vilafranca del Penedès és d’una gran bellesa, es va construir en un solar que ocupava l’antic convent dels caputxins i que va passar al municipi cedit per l’Estat l’any 1837 a conseqüència de la desamortització de Mendizabal. La primera obra de clara inspiració medievalista que es construeix a Vilafranca és precisament la capella del cementiri, que s’edifica el 1864 segons projecte de l’arquitecte Joan Torras i Guardiola. L’edifici es resol amb una planta quadrada coberta amb volta de quatre punts, presentant quatre façanes iguals que remarquen amb llenguatge neo-romànic els formers de mig punt de la volta anterior. Dins les pautes del neoclassicisme s’aixeca el panteó de la familia Miret-Abad, construït el 1886 i que, al costat de formes classicistes -columnes estriades, capitells dòrics, frontons triangulars … – aporta elements d’oficis artístics -reixes, vitralls … – que es revaloritzen especialment a partir dels anys vuitanta. La tendència neogòtica està present al cementiri especialment a través dels arquitectes August Font i Carreras i Santiago Güell i Grau.

La visita guiada permet descobrir la riquesa artística d’aquest espai format per un conjunt de construccions funeràries, jardins i una capella pública.

Per a més informació contacta amb:
93 818 12 54
turisme@vilafranca.org

Organitza:

Event Details
 • Start Date
  31 de març de 2024 0:00
 • End Date
  31 de març de 2024 23:59
 • Status
  Expired
 • Address
  C/ Guardiola, 1 08720, Vilafranca del Penedès
Leave a Comment

Event Details
 • Start Date
  31 de març de 2024 0:00
 • End Date
  31 de març de 2024 23:59
 • Status
  Expired
 • Address
  C/ Guardiola, 1 08720, Vilafranca del Penedès