La Patum de Berga

LA PATUM DE BERGA

Una de les festes populars més concorregudes de tot Catalunya.

La Patum de Berga és una celebració declarada patrimoni oral i immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2005, enguany es celebrarà del 15 al 19 de juny.

L’origen de La Patum, es remona a més de 600 anys enrere, i cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus Christi i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures.

Amb el pas del temps, però, aquests entremesos anaren prenent entitat pròpia i s’anaren popularitzant, més per la seva vessant lúdica que pel seu caràcter alliçonador.

La celebració consta de diferents representacions de figures místiques i simbòliques, que ballen al ritme de la música i els tambors. Els balls es caracteritzen per la seva solemnitat, així com per la utilització de foc i artefactes pirotècnics.

Enguany, la festivitat es centrarà en l’aniversari de les comparses del Tabal, els Àngels, la Guita Grossa i els vestidors de Plens i Maces.

  • El dimecres 15, el Tabal i els gegants anuncien l’inici de les festes al passacarrers del migdia. El passacarrers amb salts es fa el dimecres al vespre, recorre els principals carrers del barri vell de Berga i s’atura en 21 punts en honor a les autoritats i representants del poble, aquest passacarrers el dirigeix el Tabal i cada cop que s’atura es fa un “salt”, cada salt consisteix en una encesa i ball de Maces, una de Guites i un ball de Gegants. La passada s’acaba amb Tirabols a la plaça de Sant Joan, seguint amb la pujada pel Carrer Major al so de la popular melodia ‘Ella s’ho pensa’, en arribar a la plaça Sant Pere també es fan Tirabols.
  • Dijous al migdia La Patum de Lluïment convoca a totes les comparses (excepte els Plens), tot seguit s’inicien els Tirabols. Al vespre es celebra la Patum Complerta, on la ronda de totes les comparses es repeteix 4 vegades, la comparsa dels plens sol es repeteix dues vegades, cada ronda s’anomena “salt” i cada cop que ballen els Plens, s’anomena “salt de Plens”.
  • Cada divendres de Corpus es celebra la Patum Infantil, on la menullada de Berga representa la seva pròpia Patum a la Plaça de Sant Pere.
  • El dissabte 18 es realitza l’entrega de títols de Patumaire d’Honor, al vespre es celebra una nova representació dels passacarrers amb salts.
  • El diumenge de Corpus es torna a representar la Patum de Lluïment al migdia i, al vespre es torna a efectuar La Patum Complerta, donant cloenda a les festes.

A més, l’organització ha programat tres dies de concerts gratuïts a la plaça Cim d’Estela, seguidament adjuntem el cartell.

Per més informació, visita www.lapatum.cat

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details
Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes