La Patum de Berga

LA PATUM DE BERGA

Una de les festes populars més concorregudes de tot Catalunya.

La Patum de Berga és una celebració declarada patrimoni oral i immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2005, enguany es celebrarà del 15 al 19 de juny.

L’origen de La Patum, es remona a més de 600 anys enrere, i cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus Christi i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures.

Amb el pas del temps, però, aquests entremesos anaren prenent entitat pròpia i s’anaren popularitzant, més per la seva vessant lúdica que pel seu caràcter alliçonador.

La celebració consta de diferents representacions de figures místiques i simbòliques, que ballen al ritme de la música i els tambors. Els balls es caracteritzen per la seva solemnitat, així com per la utilització de foc i artefactes pirotècnics.

Enguany, la festivitat es centrarà en l’aniversari de les comparses del Tabal, els Àngels, la Guita Grossa i els vestidors de Plens i Maces.

  • El dimecres 15, el Tabal i els gegants anuncien l’inici de les festes al passacarrers del migdia. El passacarrers amb salts es fa el dimecres al vespre, recorre els principals carrers del barri vell de Berga i s’atura en 21 punts en honor a les autoritats i representants del poble, aquest passacarrers el dirigeix el Tabal i cada cop que s’atura es fa un “salt”, cada salt consisteix en una encesa i ball de Maces, una de Guites i un ball de Gegants. La passada s’acaba amb Tirabols a la plaça de Sant Joan, seguint amb la pujada pel Carrer Major al so de la popular melodia ‘Ella s’ho pensa’, en arribar a la plaça Sant Pere també es fan Tirabols.
  • Dijous al migdia La Patum de Lluïment convoca a totes les comparses (excepte els Plens), tot seguit s’inicien els Tirabols. Al vespre es celebra la Patum Complerta, on la ronda de totes les comparses es repeteix 4 vegades, la comparsa dels plens sol es repeteix dues vegades, cada ronda s’anomena “salt” i cada cop que ballen els Plens, s’anomena “salt de Plens”.
  • Cada divendres de Corpus es celebra la Patum Infantil, on la menullada de Berga representa la seva pròpia Patum a la Plaça de Sant Pere.
  • El dissabte 18 es realitza l’entrega de títols de Patumaire d’Honor, al vespre es celebra una nova representació dels passacarrers amb salts.
  • El diumenge de Corpus es torna a representar la Patum de Lluïment al migdia i, al vespre es torna a efectuar La Patum Complerta, donant cloenda a les festes.

A més, l’organització ha programat tres dies de concerts gratuïts a la plaça Cim d’Estela, seguidament adjuntem el cartell.

Per més informació, visita www.lapatum.cat

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details