Net, Fira del sabó i de la cosmètica natural

FIRA DEL SABÓ I DE LA COSMÈTICA NATURAL A MONTGAI

Net, Fira del Sabó de Montgai, és una fira monogràfica d’artesania del sabó, acompanyada d’activitats com exposicions, demostracions, tallers, concerts, jocs, sorteig i espectacles de bombolles.

És un fira que se celebra des de l’any 2008 i aquest any es durà a terme la XIII edició amb un dia d’activitats diverses com l’eleaboració de sabó artesanal en directe, espectacle de bombolles, parades de sabons i de cosmètica o la VI Marxa Popular del Baix Sió, entre altres.

Una mica d’història:

A mitjans del segle XIX a Montgai hi havia una indústria sabonera. Els morcaires eren aquells qui passaven pels pobles comprant les morques del que restava de la collita anterior, el sòl de les gerres i tenalles, i que calia treure per a poder-hi posar el nou de la collita.

Hi havien dones que es dedicaven a fer cendra de barrelles, es deien les barrelleres i venien la cendra, la qual era molt bona per a fer lleixiu i sabó de morques. Cal recordar que abans la roba es rentava amb aigua bullint, cendra i se’n deia fer bugada.

Actualment Montgai disposa d’un Obrador d’Artesans Saboneres de Catalunya, és un laboratori de producció que reuneix més de 28 saboners del país. Es reuneixen per elaborar els seus productes amb marca pròpia en un entorn que compleix tots els requisits higiènics i sanitaris per poder vendre’ls posteriorment.

Net Fira del sabó acull els millors artesans saboners i de productes uniformes per cuidar al màxim el detall i la imatge de l’exposició, però a més, la fira es complementa amb atractives demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al costumari Català. Des de l’arribada de la matèria prima amb un carro estirat per un ase fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les preuades pastilles de sabó.

Es pretén fomentar el reciclatge dels olis utilitzats i es completa la mostra amb activitats pedagògiques com conferències o exposicions i altres actes d’entreteniment per als més petits amb el sabó com a fil conductor de Net, Fira del Sabó de Montgai.

Per a més informació, visita www.montgai.cat.

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details