Sant Jaume, Festa Major de Tivissa

SANT JAUME, FESTA MAJOR DE TIVISSA

( DATES PER CONFIRMAR )

Dansa i foc, trets identitaris de les festes de Sant Jaume de Tivissa. 

L’estiu és sinònim de festa major en la majoria dels nostres pobles. En el cas de Tivissa, a la Ribera d’Ebre, el dia de Sant Jaume està subratllat amb color roig al calendari festiu del municipi. Enguany, les festes tivissanes aglutinaran, com ja és costum, un seguit d’activitats perquè les puguin gaudir petits i grans, treu les seves tradicions al carrer del 19 al 28 de juliol.

Un dels actes que donen personalitat a aquests dies de festa i que no entén d’edats, però, és la ballada de la Dansa de Tivissa. Juntament amb el Correfoc, va ser declarada “manifestació de caire cultural i tradicional d’interès etnològic per la comarca de la Ribera d’Ebre” fa un parell d’anys. Malgrat que es va deixar de ballar pels volts del 1950, van ser els mateixos veïns els que la van recuperar per tornar a portar els seus compassos pels carrers de la vila.

Antigament es ballava per la festa de la Vuitada, dedicada al Santíssim Sagrament i que se celebrava a tots els barris de la població com a continuació de la Diada de Corpus. Actualment és un dels esdeveniments més esperats de les festes de Sant Jaume. Aquest mes de juliol, el dia 27 és el de la cita que tenen els tivissans per agafar-se de les mans i tornar a moure el cargol de la Dansa per tots els carrers guiats pels caps de colla de cada barri. La plaça de la Baranova tornarà a ser punt d’inici i final d’aquest acte tan especial que es clou amb el ball de la Jota.

Les tradicions culturals que es perpetuen en el calendari festiu de Tivissa mantenen el també tradicional correfoc de la vila. La pólvora anirà, un any més, a càrrec dels Diables de Sant Andreu, que ja porten més de vint anys portant la màgia del foc als carrers del municipi amb el clam tradicional del “No passaran! No peten!”.

Les activitats esportives també tenen el seu paper destacat durant aquestes dies de festa. N’és un bon exemple la celebració de la tradicional cursa popular del municipi, que celebra aquest any el quarantè aniversari. De caire no competitiu, enguany tindrà lloc el dia 28 a les set de la tarda, darrera jornada festiva. Per tenir un record de l’efemèride, es pintarà un mural commemoratiu dels quaranta anys d’una cursa que aplega sempre un bon nombre de participants que volen posar a prova la seva resistència després d’haver encadenat totes les activitats festives del municipi iniciades el dia 19 amb una caminada solidària per recollir diners per a la investigació contra el càncer.

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details