Les Falles de la Mare de Déu de Ribera

LES FALLES DE LA MARE DE DÉU DE RIBERA

El 17 de juny a la tarda els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb les falles d’avellaner i pi sec que s’han construït els dies abans de la festa. La falla que es baixa a la Pobla de Segur és l’anomenada falla ribagorçana. Aquesta tipologia de falla és la més utilitzada a la majoria de pobles de la Ribagorça catalana i aragonesa. La nostra falla, però, és més llarga perquè a la Pobla les falles es baixen i no es corren.

Mentrestant, les pubilles es preparen amb el tradicional vestit de catalana per trobar-se amb les famílies al Molí de l’Oli quan la nit és a punt de caure. Quan es comença a fer de nit, les pubilles i els poblatans i poblatanes baixen fins al peu de la muntanya de Santa Magdalena a esperar els fallaires que, quan arriben, pugen en processó amb la seva pubilla fins a l’església per fer-li una ofrena a la Mare de Déu de Ribera. Per acabar es fa una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles.

L’origen de les falles al Pirineu és mil·lenari, com l’atracció instintiva que sentim cap a les flames des de la prehistòria.

A la Pobla la baixada de falles es remunta als anys 50, quan el poble era un important centre econòmic i les seves festes un actiu per la regió. L’Alcalde Boixareu les va impulsar de la mà de l’Esbart Dansaire. Conjuntament amb altres falles i festes del foc solsticials de les dues vessants del Pirineu, van ser incloses a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 de novembre 2015.

Per a més informació, visita www.lapobladesegur.cat

Organitza:

Event Details
Photos
Leave a Comment

Event Details
Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

PUBLICITAT

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes