La Cuina del Cim i Tomba

LA CUINA DEL CIM I TOMBA

Tossa de Mar acull un any més la Cuina del Cim i Tomba durant tot el mes de setembre. Aquesta campanya gastronòmica, engegada l’any 2003, és un reclam per gaudir de la vila selvatana tot assaborint el plat més típic de la zona.

L’ origen del ‘Cim i Tomba’ es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro.

En un cistell també hi carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) i el pujaven a bord. Quan arribava l’hora de dinar, dins l’olla hi posaven la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’alls. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc…), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid.

Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari, però molt bo.

Els restaurants de la vila que participen en aquesta 16a edició són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tos- senca, creada el 2009. En concret, aquest any hi participen: Bahia, Ca La Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, l’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria.

Tots ells ofereixen un menú especial que consta d’un primer plat, el segon plat ‘Cim i Tomba’ i unes postres. El plat estrella d’aquesta campanya es cuina tal i com els antics pescadors feien quan es trobaven enmig del mar. Tot i així, cada establiment li afegeix el seu toc personal.

El nom ‘Cim i Tomba’ provè de la manera de coure’l, ja que es tomba de sota a sobre i viceversa mentre es guisa a la cassola. I és la prova de que amb pocs ingredients simples i de la terra es pot fer un gran plat saborós, nutritiu i saludable.

Aquesta campanya gastronòmica ja és un referent i està molt consolidada a la comarca, i n’acompanya d’altres igualment apreciades com La Cuina del Bacallà, Els Fideus a la Cassola i La Cuina Tradicional Tossenca. Gaudir d’aquest plat tradicional i mariner i acompanyar-lo de passejades i visites a les cales i platges de Tossa de Mar és una experiència bonica i tranquil·la que aprofita el bon temps i el retorn a la rutina després de dos mesos intensos d’estiu.

Fes una ullada al programa aquí! 

Organitza:

Deixa un comentari

Informació de l'esdeveniment
  • d
    h
    m
    s
  • Data d'inici
    1 de setembre de 2021
  • Data final
    30 de setembre de 2021
  • Estat
    Pròximament
  • Comarca
  • Categoria
  • Situació
    Tossa de Mar, 17320, Girona
  • Telèfon
    972340100
Suscripcions

PUBLICITAT

Anuncia't

PUBLICITAT