Fira de Tots Sants a Vilaller

FIRA DE TOTS SANTS A VILALLER

DIMECRES 1 I DIJOUS 2 DE NOVEMBRE DE 2023

La fira de Tots Sants de Vilaller és una fira mil·lenària, la més antiga de la comarca, de gran importància a les comarques pirinenques i que ha estat un punt de referència econòmica des de fa molts anys. Antigament la fira de Tots Sants havia arribat a durar tota una setmana, era una fira molt coneguda a tot arreu i hi venia ramaders i comerciants de tot el Pirineu.

Actualment, compta amb moltes explotacions de la comarca que exposen el seu bestiar i també participen al concurs. El gran volum de ramaders que exposen a la mostra deixa veure la gran tradició ramadera de la zona.

S’organitza en un període de l’any previ a l’entrada dels mesos més freds i de les nevades que deixaven aïllades a les cases i masos més allunyats de les poblacions. Així els pagesos i ramaders s’abastien de productes necessaris per subsistir en aquests mesos on les condicions de vida eren més extremes. Era una fira en la qual s’efectuava la compravenda d’animals i la continuïtat del lloguer de molta gent de soldada. També es compraven els porcells per engreixar-los i poder-los sacrificar l’hivern següent.

En aquesta fira ramadera tradicional, es duu a terme l’exposició d’animals i el concurs de vaca bruna del Pirineu a més del mercat tradicional i artesà de tardor amb productes propis d’aquestes dates com els bolets, flors seques, herbes remeieres, codonyat… Així com una degustació de girella per a tots els assistents en el Firal de Massaneres i voltants.

Durant la fira és molt conegut el joc del “catxo” o la “catxadeta”que es fa al recinte firal.

Es celebra anualment sempre el 2 de novembre.

Per més informació, visita www.turismealtaribagorca.cat

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details