Festa del Brut i la Bruta

EL BRUT I LA BRUTA

Els propers 19 i 20 de febrer el poble de Torà, d’uns 1200 habitants, celebrarà la 33a edició de la Festa del Brut i la Bruta, o la Llordera de Torà, festa que torna després d’un any sense poder celebrar a causa de la Covid-19.

Torna amb molta més força i a obrir la temporada de carnavals!

HISTÒRIA

El seu origen es troba en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder.

Antiga celebració que està documentada, des de mitjans del segle XVIII, i després de la seva desaparició degut a la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es recuperarà el 1990.

Actualment, associada al Carnaval, ja que se celebra el cap de setmana abans del Carnaval, anaugurant així el tret de sortida d’aquests.

ELS GEGANTS

L’acte central de la Festa del Bru i la Bruta és la rua del dissabte per la tarda.

Acte on es guarda tots els elements propis de l’antiga festa de la Llordera, a part d’alguns nous elements afegits a partir de la seva recuperació, com ara: els trabucaires, la rua i la botifarrada.

  • EL BRUT: el primer gegant de l’associació del Brut i la Bruta, el primer que es va presentar a la vila de Torà l’any 1994. Aquest gegant es la imatge caricaturesca d’en Pep de Cal Jovans, vilatà que participà a la festa des dels seus inicis.

  • LA BRUTA: es presentava el 1995 com a parella del Brut. Gegant vestida de dona amb roba espellingada, una caputxa lligada al cap i amb una filosa de cànem a les mans.

  • EL BONIC: presentat el 1996, el dia del casament del Brut i de la Bruta, on aquests n’era el padrí. També un dels personatges de la història de la festa de la Llordera.

  • LA BONICA: un any després del casament d’en Brut i la Bruta, era presentada la Bonica, com a futura novia d’en Bonic.

  • EL CONSTANTÍ: es presentava el 1998. I ho va fer com el personatge més emblemàtic del poble, en honor al símbol de l’escut oficial de Torà.

  • EL SARGENTET: és un gegantó que es presentava l’any 2002, com un personatge popular de la Vila de Torà.

Per més informació, visita www.brutibruta.com

Organitza:

Event Details
Photos
Leave a Comment

Event Details