Festa de Moros i Cristians de Lleida

FESTA DE MOROS I CRISTIANS DE LLEIDA

Lleida, el cap de setmana posterior a la Festa Major de Maig, es prepara per viure la Festa de Moros i Cristians.

Agafant com a escenari el nucli antic de la ciutat i les seves principals vies, la celebració s’estructura en tres parts: l’entrada infantil i presentació de bandes; l’entrada de les tropes mores i cristianes que desfilen per la ciutat mostrant el seu màxim esplendor; i els parlaments i la batalla, on el caïd moro i el comte o comtessa cristiana comencen un enfrontament verbal en que tots dos exigeixen la retirada de l’altre bàndol. La disputa, sempre en to humorístic, desencadena una fervorosa batalla per la possessió de la ciutat de Lleida.

Una de les característiques pròpies de la Festa de Moros i Cristians de Lleida és l’alternança de triomf i derrota entre les comparses mores i cristianes.

Les sis comparses de la Festa es divideixen en 3 comparses “móres” i tres “cristianes”.  Els Anglesola, Els Pallaressos, Banu-Hud, Musa, Urgellencs i Al·leridís. Davant de cada comparsa trobem el cap de la mateixa, anomenat “Baró” per als cristians i “Jeque” per als moros, i l’encarregat de portar l’estàndard, “Pendó” per als cristians i “Alam” per als moros. Així mateix les 3 comparses de cada bàndol estan agrupades sota el comandament d’un cap únic, “Caid” per als moros i “Compte” (o Capità) per als cristians, i sota un portaestandard també comú, “Raia” en el cas dels moros i “Abanderat” al dels cristians.

Per a més informació, visita www.miclleida.org

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details