
TRES DIES (RE)CORRENT LA COSTA BRAVA
Un any més –ja en van quatre– torna la Costa Brava Stage Run (CBSR), una cursa de trail running per etapes que va molt més enllà dels kilòmetres i el desnivell. El recorregut, que passa per alguns dels paratges més emblemàtics de la Costa Brava, segueix el GR-92 i els camins de ronda i consta de dues modalitats, una de 80 km i una de 120 km.
A més, ofereix l’opció de viure una experiència completa –incloent allotjaments, transports i dietes– i també compta amb la participació d’una gran quantitat de corredors internacionals que, atrets pels entorns inèdits de la CBSR, han decidit viatjar fins a Catalunya per gaudir d’aquesta experiència. De fet, en aquesta edició que tindrà lloc de l’1 al 3 d’abril més del 60% dels inscrits són de països estrangers.
La PRIMERA ETAPA s’inicia a Blanes, punt de partida geogràfic de la Costa Brava i localitat d’origen dels organitzadors, que han traçat el recorregut amb minuciosa precisió per tal de fer-lo el més atractiu possible. Ràpidament, s’endinsa en la curiosa flora que ofereixen el Jardí Botànic de Marimurtra i el Jardí Tropical de Pinya Rosa, seguint cap a Lloret i passant per racons com ara Cala Morisca i Cala Llevadó, recorrent l’anomenada Selva Marítima fins a arribar a Tossa de Mar.
A partir d’aquí, l’espectacularitat dels paisatges només fa que augmentar, així com ho farà l’exigència de la cursa. Sortint de Platja d’Aro, la SEGONA ETAPA s’inicia passant per un dels racons més deliciosos de la costa catalana: el tram d’uns 10 km que hi ha entre la platja del Castell i els Jardins de Cap Roig. Aquí, cada racó ens delecta més que l’anterior.
Començant a la Foradada, passarem per Cala Canyers, la petitíssima Cala Corbs, les platges de Cala Estreta –on els corredors hauran de passar a escassos metres de l’aigua–, Cala el Crit i finalment la Banyera de la Russa. Un cop a Calella de Palafrugell, on arrenca l’etapa de 80 km, l’espectacularitat dels paisatges no deixa de sorprendre’ns. Des del Far de Sant Sebastià, esplèndid mirador de les Illes Formigues, els atletes passaran per Cala Pedrosa, Aigua Xelida, Aiguablava i el Cap de Begur, després es baixa fins a Sa Tuna, Aiguafreda i l’espectacular Illa Roja. La part més dura de l’etapa arriba al final on, deixant enrere les cales i els racons, els corredors s’endinsen en la llarguíssima Platja de Pals, passant per la Gola del Ter i fins a arribar a l’Estartit, sempre seguint la fita marítima que són les Illes Medes.
L’ÚLTIMA ETAPA comença a Roses, encarada ja a l’últim enclavament –alguns diuen que el més espectacular– de la Costa Brava: el parc natural del Cap de Creus. Passant per cales mítiques com Montjoi i Jóncols, arribem a Cadaqués, un indret marcat per la barreja entre pesca i art on les cases blanques i apinyades semblen formar part del decorat d’una pel·lícula. Sobren descripcions d’aquest petit racó, i tots els que no hi hagin estat encara quedaran embadalits. Seguint el GR-92 arribem a Port de la Selva, un altre poblet deliciós que deixa poc a desitjar i arrenquem la recta final passant pel Cau del Llop, Cala Bramant, Colera i finalment Portbou.
Una manera fantàstica de conèixer la Costa Brava i els seus racons a través de l’esport!
Veient el recorregut de la CBSR ben segur que vindran les ganes de posar-se a entrenar només per poder gaudir de l’experiència. Per sort, els organitzadors ofereixen també una modalitat d’inscripció per a amics i familiars, que podran fer un tast de què significa aquesta cursa sense l’exigència física que implica realitzar-la.
En definitiva, aquesta prova va molt més enllà de la competició física. Permet que els participants es coneguin i comparteixin molts moments, en els espais no-competitius, i també ofereix uns paratges poc convencionals en els quals córrer esdevé una experiència immersiva d’una bellesa indescriptible.
*Fotos de @GuillemCasanova i Lluís Toll