Fira de la Girella del Pont de Suert

turisme catalunya revista esdeveniments rutes racons que fer catalunya agenda turistica propostes

LA FIRA DE LA GIRELLA DE PONT DE SUERT

La Fira de la Girella, situada al nucli històric i voltants del Pont de Suert, està protagonitzada per la vida a muntanya, pels antics oficis i tradicions vinculats al món rural i ramader. Es celebra anualment el tercer o quart diumenge del mes d’octubre.

girella-2023

Consulta la programació aquí

Evidentment, l’apartat principal és el dedicat a la girella, un embotit centenari, l’únic de carn de xai. Fet amb l’aprofitament de les carns de corder la girella és un embotit tradicional dels Pallars, l’Alta Ribagorça i també de la comarca veïna de l’Aragó on rep el nom de “chireta” Les dones del poble n’elaboren en directe i tots els assistents poden degustar l’únic embotit que utilitza el corder com a base de la seva elaboració.

El trinxat de menuts, freixura i carn del cap es lliga amb arròs, als quals s’afegeix, segons l’artesà, ous julivert, molla de pa, cansalada, pebre i sal. Amb aquesta barreja s’omple el panxó de corder, del qual en surten les girelles que es cusen, es bullen i es tallen en rodanxes. Es pot menjar un cop acabada de coure o simplement fregida, freda o arrebossada amb ou i farina.

Els seus orígens es remunten al segle XVI, on antigament era un àpat reservat per a les grans ocasions com els casaments o d’altres celebracions. En el cas del Pont de Suert és el plat per excel·lència de la Confraria de Sant Sebastià, patró del poble.

Tot i que va estar a punt de quedar en l’oblit, aquest embotit de xai ha revifat en els darrers anys i la seva elaboració, sempre artesanal, es considera un autèntic esdeveniment i el seu consum ocasional es totalment aconsellat, ja que és un aliment menys calòric que els embotis a base de porc.

A més a més d’aquests actes, a la Fira hi són presents diferents actuacions, entre les que destaca el nomenament del Majoral dels Pirineus, que antigament era el pastor encarregat de custodiar el bestiar gros, especialment els bous i els cavalls. Aquest títol honorífic recau anualment en un personatge popular que, simbòlicament, vetlla pel manteniment, recuperació i dignificació de la forma de vida a muntanya. 

Per més informació, visita www.turismealtaribagorca.cat

Organitza:

Event Details
Leave a Comment

Event Details