Catalunya, terra de bolets

Catalunya, terra de bolets

Catalunya és terra de bolets. La tradició boletaire està fortament arrelada a casa nostra. Els bolets són una part important de la cuina catalana i molts aficionats gaudeixen de la seva recol·lecció al bosc. Sortir a caçar bolets amb els amics o la família s’ha convertit ja en un costum amb l’arribada de la tardor. Aquests fongs, que esdevenen una autèntica delícia per molts paladars, s’amaguen entre la fullaraca de sota els arbres dels diferents boscos de Catalunya. Però localitzar-los i caçar-los no és tasca fàcil. Els més freqüents a Catalunya són la llenega, el camagroc, el pinetell, el rossinyol, el cep, l’ou de reig, la trompeta de la mort i, és clar, el rovelló, el bolet estrella. Les condicions climàtiques d’aquest any no són les més idònies per trobar bolets, però, amb tot, són molts els indrets on podeu caçar-ne. Us guiem per quatre de les comarques micològicament més prolífiques. Boletaires, agafeu el cistell que anem de cacera!

El Berguedà, capital del bolet

El Berguedà és la comarca per excel·lència que podria ostentar el títol de capital del bolet. Pinetells, rovellons, ceps, moixernons, llenegues i un llarg etcètera. En trobarem especialment a l’Alt Berguedà, on comença el Prepirineu, amb localitats tan emblemàtiques com Castellar del Riu i el seu entorn, on se celebra el tradicional concurs i Festa dels Bolets. I és que la baga de Campllong i la zona del Pi de les Tres Branques són de les zones més famoses per cercar-ne, a la falda de la serra de Queralt. La comarca compta amb diversos itineraris micològics. Així, a l’anomenada ruta de la Baga de Cal Xero, predominen els rovellons i les llengües de bou blanc. I també la ruta del Pla de Collades. Realitzant aquesta última es poden trobar, sobretot, els rovellons i els carlets. Cal subratllar que, igualment, és una bona opció la Vall d’Ora, ja que la seva climatologia propicia la presència de fongs. En aquest lloc exactament prenen protagonisme els fredolics, els pinetells, les llenegues i, per descomptat, els famosos rovellons. Els Rasos de Peguera és un altre enclavament de visita obligada quan es vol collir bolets. I és que és una zona on hi són molt abundants, destacant per la seva gran qualitat. Hi predominen camagrocs, senders, fredolics i moixerons. També n’hi ha a Sant Jaume de Frontanyà, així com Cercs, Guardiola, Vilada o Bagà, però, tanmateix, a mitja comarca trobarem punts com Olvan o Avià, a tocar de Berga.

El Solsonès, territori rovelló

Una altra comarca pirinenca, el Solsonès, és un lloc excel·lent per caçar bolets com els rovellons. Més enllà dels trumfos i la tranquil·litat característica, al Solsonès trobarem diversos indrets ideals per a trobar fongs. Les muntanyes i els boscos proporcionen un entorn idoni per a la seva recol·lecció. Al centre i al sud de la comarca puntualment hi trobarem especialment llenegues, mentre al nord és més idoni pel moixernó, a la frontera amb l’Alt Urgell, i també pel pinetell. Entre la serra de Pratformiu i la de Mitges, trobem una fantàstica zona de bosc a 1.500 m d’altitud ideal per omplir el cistell de rovellons i pinetells. Igualment és perfecta per als amants del bolet la serra de Busa, que per les característiques del relleu podem trobar-hi fongs des de ben aviat fins a gairebé l’hivern. Per la seva banda, l’obaga de Montcalb és un bon lloc per topar-se amb ceps, rossinyols i fredolics sota els avets.

El Maresme, fongs prop del mar

El Maresme és una de les comarques per excel·lència del mar i muntanya, amb una orografia i característiques particulars i úniques. Els seus boscos tenen humitat més que suficient per trobar-hi bolets, gràcies a les pinedes de pi pinyoner i les seves serralades a tocar de la Mediterrània. Sis són les varietats que més destaquen en la producció boletaire de la comarca. D’una banda, trobem els rovellons esclata-sang, un dels més populars de la zona; de l’altra els ous de reig, un bolet poc amant del fred, de gust dolç i olor suau; els populars ceps; els mítics rossinyols; les versàtils trompetes de la mort; i finalment els carlets. D’Arenys de Munt a Vilassar de Dalt, passant per Argentona, són alguns dels termes on trobar aquest preuat menjar.

El Ripollès, terra de pinetell

Al Ripollès trobem boscos especialment humits que ens regalen cabassos de bolets, durant les bones temporades. La frondositat d’aquest converteix la comarca en un dels llocs idonis que s’està convertint cada vegada més en destí boletaire. Tot i que Planoles o Camprodon són dos dels municipis que més se senten a l’hora d’anar a caçar bolets, cal no oblidar la vall de Les Llosses o el bac de Setcases. El més habitual a la comarca és el pinetell, que trobarem a gran part del territori menys més cap al nord, on és ideal pel cep. A la franja central s’hi fan carreteres i cap al sud també hi ha moixernons comuns, mentre les trompetes de la mort es troben al llarg de tota la frontera amb la Garrotxa.

TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 107. Novembre 2023

 

Leave a Comment