Vall del Corb, inspiració per a tots costats
La Vall del Corb comprèn una vintena de pobles de les comarques de l’Urgell i la Conca de Barberà, i deu el seu nom al riu que travessa la vall, entremig d’oliveres, horts, vinyes, ametllers i sembrats.
El riu Corb neix a la població de Rauric i ressegueix els pobles i municipis del territori lleidatà fins arribar al riu Segre. La Vall del Corb forma part de La Ruta del Cister i ha estat testimoni del pas del temps en tots els àmbits.
Entorn
Un indret ple de vitalitat per recórrer a la primavera, és l’època més encisadora per aquest territori, ja que llueix paisatges florits amb les roselles i rosers florits, els ametllers a la seva màxima esplendor, la verdor dels camps de blat que quan bufa el vent onegen d’una manera que sembla que es pari el món. Són aquests instants que impregnen els nostres sentits d’olors, les olors de la Vall.
La llista de pobles que cal visitar és llarga però us en deixem una pinzellada perquè pugueu començar assaborir el seu encant.
Tot i que us convidem a que sigueu vosaltres mateixos qui descobriu la màgia de la Vall del Corb. De veritat que entendreu perquè els que viuen recòndits per aquests racons de món viuen en plena felicitat.
Fem un recorregut
Comencem pel municipi de Segura, aquest poble queda a dalt d’un turonet, és petit però molt ben cuidat amb un paisatge envejable, d’aquells que quan plou desprèn l’olor de terra mullada que desperta sentits.
Verdú és terra de ceràmica i vinyes que es converteix en el lloc del cultiu majoritari de tota la vall, deixant una de les millors estampes.
També tenen el Castell, l’emplaçament que va donar lloc a l’aixecament els carrers i places que avui en dia formen el poble, juntament amb altres espais emblemàtics com l’església de Santa Maria i la Casa-Santuari de Sant Pere Claver o el jaciment ibèric.
De Nalec podríem destacar l’església o qualsevol altre dels seus santuaris que són ben dignes de ser visitats, però hi ha altres llocs que cal descobrir com el salt de l’aigua anomenat La Peixera. Aquest salt es transforma en un gran brollador dependent de les èpoques i la intensitat de l’aigua del riu Corb.
Passejant pels carrers de Nalec hi trobem petites places i racons plens d’encant, com per exemple, el típic racó del forn, on antigament s’hi feia el pa, la plaça de l’església o la font de la Ginesta.
Sant Martí té petits detalls que el fan característic com el campanar de Sant Martí de Riucorb, el qual és la resta d’una antiga església romànica del municipi inclosa com a Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric.
A més, Sant Martí hi ha graffiti de 380 metres quadrats al centre històric fet per l’artista Ripoll Oriol Arumí que vol retre homenatge al treball de les dones de les zones agrícoles i “al seu esforç com a puntals de les cases”.
Això no acaba aquí, per altra banda, Vallbona de les Monges té milers d’amagatalls entre els seus paisatges, amb la combinació de planúries i turons, envoltats per marges i cabanes de pedra seca on hi predominen els camps de cereals, de vinya, ametllers i olivers.
A més, tenen la sort de tenir un dels Monestirs més bells de tot Catalunya, el Monestir de Vallbona de les Monges, es tracta d’un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Fundat a la primera meitat del segle XII és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya.
També pots fer una passejada per Santa Coloma de Queralt una de les meravelles de la Vall, pots fer ruta tot visitant el castell, la plaça porxada, la font dels set caps o la botiga de Cal Jaume Punto, antiga xocolateria i confiteria, amb obrador i adrogueria, en definitiva indrets del passat per veure en el present.
Un repàs per la història mentre caminem pel municipi de Belianes on hi ha un monument dedicat a la marinada davant a la plaça del Portal es troba aquest curiós monument, més conegut com el molí de vent.
És una escultura mòbil metàl·lica construïda l’any 1988. Fou obra de l’arquitecte Daniel Gelabert, fill de Belianes. Hi ha el Molí d’Oli Maurici Massot es tracta d’un antic molí d’oli del S.XVII que fou restaurat l’any 1998 i en el qual trobem tota la maquinària original i que es feia servir per moldre i premsar les olives.
Per una altra banda, és l’Ajuntament el casal gòtic d’influències renaixentistes data dels segles XVI i XVIII. L’any 1979 l’edifici fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, integrat dins el conjunt artístic.
Guimerà és conegut per una infinitat de coses, però de ben segur que heu sentit a parlar del seu Mercat Medieval que celebren a l’agost. Una magnífica oportunitat per conèixer de manera propera.
A més compten amb petites viles molt atractives com per exemple Passanant que està coronat per les restes del seu castell al turó d’una muntanya, l’acompanya la Glorieta una petita vila amb una dotzena de cases amb les restes de l’antic castell i l’antiga església.
Entre tot, la gastronomia, la viticultura i l’artesania també defineixen la Vall del Corb, que són més d’una desena de productors que han decidit implantar la seva creativitat en aquest indret.
Descobreix a la seva pàgina web totes les empreses que ofereixen serveis d’allotjament, restaurants, a més de vins, olis, mel i cerveses artesanes juntament amb embotits i formatges propis de la Vall del Corb, que tots junts són qui s’encarreguen de donar vida a tota la Vall.