Sant Julià de Vilatorta
natura i patromoni a tocar de Vic
Sant Julià de Vilatorta es troba situat a uns 5 km de Vic, capital d’Osona. Al punt on comencen les Guilleries i acaba la Plana de Vic, el poble des de sempre ha exercit una especial atracció a qui el coneix i visita.
El terme municipal de Sant Julià és d’uns 16 km2 i està construït en una petita serralada on s’hi troben densos boscos de roures, alzines i pins i conreus a la part baixa.
El municipi, d’uns 3.000 habitants, és un punt encantador d’Osona des de temps immemorials. Si bé Vic i el seu nucli antic, el pantà de Sau o l’estampa de postal de Rupit són els punts turístics més remarcables de la comarca, Sant Julià de Vilatorta no es queda enrere.
Descobreix el poble
Si es visita el municipi, es recomana conèixer-ne la seva història. L’Ajuntament posa a disposició del visitant tota la informació necessària per endinsar-s’hi.
Es calcula que Sant Julià es formà el s. X d.C, tot i que hi ha estudis que confirmen que l’home ja feia força temps que hi habitava. Un exemple n’és l’assentament prehistòric a la Cova del Gegant.
A tocar de Vilalleons feia les funcions de necròpolis i data del 3.500 a.C. Restes dels íbers també hi són presents al Casal del Puig de Castellet, assentament del segle IV o V a.C, i també vora el terme municipal.
De l’època romana n’ha quedat un forn de ceràmica prop de Vilalleons i les viles rurals que s’hi establiren vora el segle I a.C.
Viatja pel seu patrimoni
Per descobrir encara més tot el que s’amaga al poble, un petit viatge turístic pel seu patrimoni ens el descobrirà des de diferents punts de vista.
El modernisme, el noucentisme i l’historicisme són moviments que hi van deixar petjada i que es poden admirar tot passejant. El màxim exponent del patrimoni arquitectònic és, sens dubte, Miquel Pallàs i Sala (1876-1943), mestre d’obres que va imprimir un estil de construcció molt personal a les seves creacions.
Pallàs va dissenyar Ca l’Anglada, Can Valls, Can Pipaire, Can Menció, Ca la Manyana, Can Pallàs, la reforma del Mas Puigsec i la Capella de Sant Ponç, l’edifici de l’antic escorxador i el vitrall del baptisteri de l’església parroquial, entre altres.
Tot i així, la seva obra més admirada és la remodelació de l’entorn de les famoses Set Fonts i el parc del seu entorn, on elements naturals combinen a la perfecció amb elements de pedra i frases esculpides.
El patrimoni arqueològic de Sant Julià destaca per la seva abundància i qualitat. El Casal de Bellpuig i el Monestir de Sant Llorenç del Munt en són dos exemples representatius, a banda dels anteriorment esmentats. El primer, conegut com “el Castell”, deu el seu nom als senyors de Bellpuig, que al s. XII dominaren el poble, i per la seva situació és un magnífic mirador que permet gaudir del paisatge.
El Castell-monestir de Sant Llorenç del Munt s’alça imponent sobre un cingle en el punt de més altitud del terme municipal.
L’arquitectura religiosa i històrica de Sant Julià també és ben reconeguda. L’església parroquial de Sant Julià de Vilatorta, construïda al segle XI, o l’església de Vilalleons i el Santuari de Puig-l’agulla, al terme de Vilalleons, constitueixen un exemple de la magnitud de l’arquitectura d’aquest poble.
L’església parroquial de Vilalleons és una mostra molt important de l’art romànic, que combina a la perfecció amb bells retaules barrocs, únics a la comarca.
A finals de l’any 1654 l’exèrcit francès incendià l’església i cremà el valuós arxiu parroquial, els retaules i la talla romànica de la Mare de Déu. El poble no abandonà el culte a la Verge i passà a venerar l’indret on la llegenda situa el trobament de la imatge: a Puig-l’agulla, santuari de pelegrinatge marià. Aquesta església, d’estil renaixentista, fou consagrada l’any 1775 i es troba situada a poc més d’1 km del nucli de Vilalleons.
Rutes per gaudir
Un altre tret destacable de Sant Julià és l’ampli ventall de rutes per fer senderisme per tots els nivells i condicions.
La privilegiada situació del municipi, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, permet descobrir territoris increïbles a peu, però també en bicicleta, en cotxe, o fins i tot a cavall.
D’entre les rutes que voregen el poble destaca el Camí de la Carena, que va del Castell de Bellpuig a Puig-l’agulla.
En total, uns 15 itineraris estan pensats per fer a peu o en BTT amb temps calculats a una mitjana de 4 km/h.
Gastronomia local
Sant Julià de Vilatorta també és un referent gastronòmic a la comarca.
Els restauradors del poble treballen en la recuperació i promoció dels productes autòctons a partir de la creació de nous plats que apropen la seva cultura, tradició i història, i no només això, relaxar-s’hi mentre es gaudeix d’un bon àpat és també una forma de conèixer les principals masies i cases de pagès, totalment restaurades i adaptades perquè hi puguis passar una estada inolvidable.
Les més remarcables són Ca la Manyana, l’Hotel Torre Martí i el Mas Albereda
Vine a visitar aquest municipi tant ric de natura i patrimoni, Sant Julià de Vilatorta t’espera!