Sant Boi de Lluçanès, un poble per poder-s’hi quedar
Un poble que deixa empremta per tot aquell qui hi passa, tot coneixent el patrimoni arquitectònic, els costums, les llegendes, les tradicions vives, el caràcter i la forma de viure del Lluçanès. Un territori d’història i vida.
En qualsevol carreró de Sant Boi de Lluçanès, si mirem amunt, es deixa entreveure L’Església de Sant Boi, un edifici de grans dimensions de planta rectangular. Formada per molts detalls que la fan molt singular com el rellotge de sol, tot un conjunt de retaules i barrocs, dels quals 8 són originals datats entre el s.XVII i XIX.
Un altre distintiu són les cantoneres de pedra treballada. Una església plena de particularitats per observar, contemplar i de ben segur, voldràs fotografiar per guardar de record. Com a patrimoni arquitectònic l’acompanya, dalt del turó, l’església romànica de Sant Salvador de Bellver que fa de mirador per poder sentir l’aire fresc dels camps de Sant Boi de Lluçanès. També tenen la capella de Sant Miquel de Gallifa que consta del s.XI, tot un monument històric que encara es conserva a dia d’avui.
Entorn i paisatge
És típic passar pels camps de Sant Boi de Lluçanès i veure com pasturen les vaques, i és que la història ha deixat la seva petjada en el paisatge. Amb el treball diari dels seus habitants han aconseguit mantenir un nivell paisatgístic meravellós deixant una imatge digna de fotografiar. Mentre passegeu descobrireu molts paratges que segurament no heu detectat a simple vista per google maps. Un panorama eminentment agrari amb formes i colors que canvien al ritme de les estacions.
Tants paisatges com mirades. Tants colors com vulguis veure.
Un distintiu característic és que se l’anomena Sant Boi poble de fonts, ja que el municipi compta amb 4 fonts emblemàtiques per tot el municipi. S’anomenen Font de la Presa, la dels Plàtans, La Talaia i la Prada, a aquesta última diuen que mai l’han vist eixuta. A més, gaudeixen de tenir una aigua de gran qualitat i frescor que baixa de la muntanya i gràcies a aquestes fonts se’n pot delectar.
Gastronomia
Res crida més l’atenció que el menjar i si és distintiu i característic d’una zona concreta millor. Al Lluçanès en general ho saben molt bé, però encara ho saben més els forners de Sant Boi de Lluçanès. Tot ve pel retorn del pa de forment, un pa elaborat amb una varietat de cereal antiga que va desaparèixer i que han fet tornar amb molta força, gràcies a la implicació dels pagesos i forners de la comarca. El pa de forment se’l descriu com més aromàtic i gustós, amb menys gluten i per tant més assimilable pel sistema digestiu.
Els veïns de Sant Boi de Lluçanès ens ajuden a tornar als orígens, per aquest motiu fan una ruta per conèixer en detall el procés per a l’elaboració d’aquest pa de forment. També compten la coca de Sant Boi de Lluçanès. Dins el món gastronòmic, la ramaderia de Sant Boi de Lluçanès permet gaudir d’una excel·lent carn i, en els seus boscos, s’hi troben una gran varietat de bolets que completen un bon plat. En definitiva, la gastronomia marca la població de ben a prop, gràcies a tot el bestiar ramader i els fruits del camp que ho completen tot a la perfecció.
Un indret característic…
I gràcies als beneficis que dona diàriament la seva terra, llueixen un imponent roure anomenat Roure de la Senyora, es tracta d’un arbre catalogat com a monumental des del 30 d’agost del 1988, ja que posseeix unes mides admirables: el seu tronc mesura més de 4 metres de perímetre, supera els 15 m d’alçada i la seva capçada té un diàmetre d’uns 30m. Els historiadors creuen que té uns 500 anys. Fer-li una fotografia es gairebé obligat. Si us atureu una estona a contemplar-lo us adonareu de les seva grandària i n’entendreu la paràbola de “ser fort com un roure”.
En definitiva, un poble ple de racons per emmarcar, llocs molt propis d’un poble amb història. Sant Boi de Lluçanès es troba l’altiplà de la comarca regalant espais on poder quedar-se aturat una bona estona, estar tranquil amb la natura i sentir el sol de ben a prop.