Rutes i visites per connectar amb Mataró
Les ciutats amaguen històries, anècdotes, patrimoni i racons que difícilment es poden descobrir passejant pels seus carrers. Les rutes i les visites guiades són un bon recurs que facilita el coneixement històric, cultural, patrimonial, industrial i paisatgístic d’un indret. L’Ajuntament de Mataró organitza durant tot l’any un seguit de rutes i visites guiades per la ciutat on tindreu l’oportunitat de connectar amb Mataró a través de múltiples mirades.
Connectar amb el modernisme
El patrimoni modernista de Mataró és ric i molt divers: fàbriques, mercats, botigues, cases particulars… El modernisme a Mataró és un recorregut per alguns d’aquests espais, entre els quals destaquen el llegat de l’arquitecte, historiador i polític mataroní Josep Puig i Cadafalch (el mercat del Rengle, la casa Coll i Regàs, la botiga La Confianza…) i el primer edifici d’Antoni Gaudí, coneguda com la Nau Gaudí.
Gràcies a les visites guiades podreu aprofundir en el coneixement de la nau Gaudí i la Casa Coll i Regàs. La Col·lecció Bassat. Art Contemporani de Catalunya. Nau Gaudí, és la visita a la nau que formava part de la fàbrica que va construir Gaudí per encàrrec de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense, un projecte molt més ampli i ambiciós, ideat entre el 1878 i el 1883.
Des del novembre de 2010 és la seu de la Col·lecció Bassat a Mataró, una col·lecció amb un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX. La Casa Coll i Regàs (1897) es pot conèixer a través de tres visites diferents: a partir del context històric de la revolució industrial; revivint els costums de la societat de finals del segle XIX; o per apropar-se a les arts aplicades a l’arquitectura. També s’hi fan tallers i, fins i tot, un escape room.
Connectar amb la industrialització
Mataró té una important història industrial i sempre serà la ciutat pionera del ferrocarril a la Península (1848) gràcies a l’il·lustre mataroní Miquel Biada. Amb la ruta Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial coneixereu la història d’algunes de les fàbriques més importants de la ciutat: la Nau Gaudí, Cabot i Barba, vapor Gordils i Dalmau, El Cafè de Mar i Can Marfà.
Amb la visita a Can Marfà, que acull l’extensió del Museu de Mataró dedicada al patrimoni cultural relacionat amb la Indústria del tèxtil de punt, podreu veure, també, una mostra de maquinària, indumentària, eines, publicitat i documents de la Col·lecció Jaume Vilaseca, una de les més importants a l’Estat quan al gènere de punt. La ruta Miquel Biada, el primer ferrocarril i la Ruta pel patrimoni cooperatiu contextualitzen una mica més aquest període històric.
Connectar amb la història
Gràcies a la visita a la Vil·la Romana deTorre Llauder fareu un viatge al passat romà de Mataró fins al segle I ac. Una manera de descobrir l’antiga Iluro i com vivien el romans d’una casa senyorial de l’època d’August, decorada amb esplèndids mosaics. Visitareu el distribuïdor o atri, la sala principal, una part del pati interior amb les restes de les columnes de peristil, la cambra d’aire calent del sistema hipocaust, els banys, les latrines i les clavegueres.
La visita guiada al Cementiri dels Caputxins també és de gran interès històric. És el conjunt neoclàssic més important de la ciutat, un museu a l’aire lliure entre sepultures, panteons, mausoleus i escultures funeràries que expliquen 200 anys de la història de Mataró. En aquest espai hi reposen les restes de mataronins com Miquel Biada; Josep Puig i Cadafalch; el sindicalista Joan Peiró o el cantant Pere Pubill Calaf “Peret”.
Connectar amb l’art
La Visita al Conjunt dels Dolors és la millor manera de gaudir d’un dels tresors artístics de Mataró, la Capella dels Dolors. Juntament amb la Sala de Juntes i la Cripta, aquest extraordinari conjunt pictòric, que es conserva a la basílica de Santa Maria, és una de les demostracions més importants del barroc català, obra d’Antoni Viladomat i Manalt, considerat el millor pintor català de la primera meitat del segle XVIII.
La ciutat també disposa d’equipaments dedicats a la difusió artística. A Ca l’Arenas. Centre d’Art del Museu de Mataró fareu una visita centrada en l’activitat artística local, ja que l’equipament custodia, conserva i exhibeix la col·lecció d’art del Museu de Mataró.
Connectar amb la sostenibilitat
Descobrim Mata i les Cinc Sènies és una caminada per descobrir aquests dos veïnats, les hortes que l’envolten, el Castell de Mata, les ermites de Sant Miquel i Sant Martí de Mata i els Suros d’en Soler, l’última Sureda de Mataró. A la visita a la Casa Capell, espai per a la sostenibilitat coneixereu les activitats, recursos i assessorament que ofereix l’equipament municipal per millorar la ciutat i l’entorn en el que vivim.
Connectar al teu aire
Per als esperits més lliures l’Ajuntament ofereix dues rutes audioguiades centrades en el patrimoni i en el comerç. També ha editat un fulletó amb Quatre recorreguts per Mataró: el segle XVI, El Barroc, El Neoclàssic i el Modernisme. Finalment, la 9a edició de les 48 Hores Open Puig i Cadafalch ofereix tot un cap de setmana de portes obertes i visites guiades a diferents edificis i conjunts arquitectònics de Mataró.
Per més informació, visitavculturamataro.cat