La Vall Fosca, l’energia dels Pirineus
L’aventura comença pujant amb telefèric fins al Parc Nacional d’Aigüestortes i a l’Estany de Sant Maurici a través de la seva entrada per la Vall Fosca. Una vegada arribats a dalt, comença l’espectacle de sensacions i emocions.
El Parc Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic a Catalunya i des del 2018 destinació Starlight per la UNESCO per la qualitat del cel nocturn, compta amb una entrada també única pel Pallars Jussà. Des de la Vall Fosca, s’accedeix amb telefèric a més de 2.000 metres, durant els mesos de juliol, agost i setembre, amb l’únic esforç de pujar i baixar les escales per entrar a la cabina del telefèric.
Una vegada a dalt, tenim moltes opcions, des de quedar-nos per l’entorn de l’Estany Gento passejant i prenent alguna cosa a la terrassa-mirador del bar, fins a enfilar qualsevol de les rutes que ens porten a descobrir alguns dels prop de 30 estanys que formen aquesta zona.
Els camins de la zona ens transporten a una altra època, a principis dels segle xx, quan es van realitzar els treballs de connexió d’una part dels estanys per construir la primera central hidroelèctrica que utilitzava la força de l’aigua per generar electricitat. Observem les preses perfectament construïdes amb la pedra més predominant de la zona: el granit. Podem observar els antics edificis, les vies de tren o el refugi de Colomina, on vivia Keller, l’enginyer suís que dirigia les obres de connexió dels estanys.
Una visita obligada és la del Museu Hidroelèctric de Capdella, que ens ajudarà a conèixer millor aquesta part de la història de la Vall. Podrem veure la primera central que, encara avui, està en funcionament, així com les canonades i l’antiga via del funicular.
El paisatge de la capçalera de la Vall també ens recorda que, fa uns 50.000 anys, aquesta zona havia estat una glacera i per això, avui en dia tenim aquest paisatge d’estanys tan espectacular. És un dels motius pels quals avui la Vall Fosca és part del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec. I si no fem soroll i observem l’entorn, podem descobrir algun isard que domina les parts més altes de les muntanyes, i que ràpidament s’escapoleix davant de qualsevol presència forastera.
Xarxa de miradors de la Vall Fosca
La Vall Fosca compta amb una xarxa de miradors per tota la Vall: Beranui, Castell-estaó, Obeix, Sant Quiri, Mare de Déu de Fa, Capdella, Campolongo, Estany Gento i Colomina. La majoria són accessibles amb cotxe o vehicle tot terreny, excepte el de l’Estany Gento i el de Colomina, que ofereixen panoràmiques espectaculars de la Vall.
Venda online de tickets
Des d’aquest any es pot realitzar la compra de bitllets del telefèric i les entrades al Museu Hidroelèctric de Capdella online a www.vallfosca.net
Els allotjaments del municipi ofereixen també grans descomptes. Si esteu allotjats a la Vall Fosca, pregunteu al vostre allotjament abans de comprar els tiquets!