La Seu d’Urgell, ciutat medieval capital del piragüisme
Ens deleita amb el seu patrimoni, digne de conèixer, observar i visitar.
Descobrim l’encant d’una vila medieval, plena de propostes turístiques i de referents gastronòmics i també esportius, així com culturals i paisatgístics.
Cultura històrica
Si comencem parlant de la seva història, la Seu d’Urgell proposa un itinerari pel seu centre històric, el qual té com a punt d’arrencada la catedral de Santa Maria, monument de referència de la Seu d’Urgell, determinant en els seus orígens i cabdal en el seu tarannà com a ciutat.
Aquesta catedral està íntimament vinculada amb l’existència d’un bisbat que s’estén per a tot l’Alt Pirineu català i per bona part del Prepirineu, amb tot el moviment humà i les necessitats que aquesta realitat genera al llarg del temps.
Així doncs, l’itinerari pel centre històric comença davant de la façana principal de la catedral i, a partir d’aquest monument, ens submergim de ple en l’imaginari medieval per copsar l’estètica romànica, el món feudal, el poder de l’Església i el paper de la Seu d’Urgell com a referent de la identitat pirinenca.
La catedral i el seu entorn és l’espai més interessant de la ciutat per a la seva riquesa monumental i patrimonial, la qual també mereix una visita al seu interior, lloc des d’on també es podrà descobrir el claustre, l’Església de Sant Miquel i el Museu Diocesà.
L’itinerari que recorre el centre històric de la Seu d’Urgell et farà moure per tota la ciutat i visitar diversos indrets tan coneguts com el Parc del Cadí, el Parc del Segre, les Mesures de Bladeria, el Pati Palau, el Palau Episcopal, la Plaça de Sant Roc, el carrer Major i el carrer dels Canonges del centre històric.
Es tracten d’indrets d’interès natural i històric que aporten una clara personalitat a la ciutat i que caracteritzen la vida social i cultural dels seus habitants així com també sorprenen als turistes d’arreu.
Gastronomia
Per a complementar una experiència enriquidora i per recordar, la capital de l’Alt Urgell et prepara i et deixa degustar la seva gastronomia. La Seu d’Urgell, denomiada com la capital del formatge celebra diverses fires al voltant d’aquest producte i ofereix diverses varietats en moltes de les seves botigues.
La Fira de Sant Ermengol i dels Formatges Artesans del Pirineu o la Fira dels Productes Ecològics del Pirineu són alguns exemples on també hi trobaràs formatges de Denominació d’Origen Protegida així com també formatges premiats al World Cheese Awards.
A més, altres productes gastronòmics que també caracteritzen la terra alturgellenca i que són d’Indicació Geogràfica Protegida són la Vedella dels Pirineus catalans, el Pa de Pagès Català així com altres productes artesans agroalimentaris del Pirineu.
El Ràfting Parc, situat a 200 metres del centre històric i construit a propòsit dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, ofereix la possibilitat de la pràctica esportiva als amants del turisme actiu.
Les activitats de ràfting, piragüisme, open-kayak i hidrotrineu tenen un marc incomparable per poder-se realitzar amb total garantia de seguretat al llarg de tot l’any. Seu del piragüisme mundial, la ciutat acollirà el Campionat del Món de Piragüisme, del 23 al 29 de setembre, i amb la participació de més de 400 esportistes de 65 països diferents.