La Pobla de Lillet

Racons per Catalunya, La Pobla de Lillet

A mig camí entre la natura i la cultura

La Vall de Lillet es troba a la part nord-oriental del Berguedà, a cavall entre aquesta comarca i el Ripollès. A principis del s.XX era un dels punts industrials més pròspers de la conca del Llobregat i centre d’estiueig degut als seus boscos propers a la població i l’aire pur que s’hi respira. Avui dia el passat medieval i el llegat industrial són part important de la cultura i el tarannà acollidor dels seus habitants. Antigament aquesta vall era un niu de masies estructurades i que amb els anys han anant patint canvis, fins el que podem completar a dia d’avui.

Patrimoni Històric

 El Monestir de Santa Maria de Lillet principalment romànic però amb molts vestigis d’èpoques posteriors té un claustre auster i elegant, molt a prop trobem la Rotonda de Sant Miquel, un dels pocs exemples d’esglesiola de planta circular a Catalunya.

L’imponent Pont Vell del S. XIV, creua el Llobregat al centre de la vila, a tocar del casc antic ple de raconets, carrers empedrats i passos per sota de cases que s’eixamplen en petites i acollidores places. Al centre, a tocar de l’antic casal del Castell, l’Església Parroquial, amb una preciosa i erosionada portalada barroca, custòdia una talla romànica de fusta policromada provinent del monestir, el Crist Majestat de Lillet i l’escultura de l’Assumpció de la Verge obra de Frederic Marès.

Tren del Ciment

La perla de la vall són els Jardins Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí, l’únic jardí humit en les obres d’aquest geni. Aquests formen part del recorregut que es pot fer des del recuperat Tren del Ciment fins a l’antiga fàbrica de ciment Asland, reconvertida en museu. El Tren del Ciment, conegut com a Carrilet, servia per transportar el carbó per alimentar els forns de la fàbrica, per distribuir el producte acabat i més tard per al transport de passatgers. El carbó s’extreia de les mines del Catllaràs; la considerable distància entre el nucli de població i l’explotació va portar Güell a encarregar a l’arquitecte Antoni Gaudí  la projecció del Xalet del Catllaràs, enmig d’aquesta meravellosa serra, com a habitatge pels enginyers de les mines.

Durant la seva estada a la Vall Gaudí s’allotjà a casa dels Artigas, propietaris d’una de les fàbriques tèxtils més pròsperes de l’època.

En agraïment a l’hospitalitat rebuda Gaudí els va obsequiar amb el disseny d’un jardí per a la seva propietat que la gent va anomenar popularment Font de la Magnèsia i avui dia reconegut arreu com a Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

L’entorn

Al sud, bressolant la població, la Serralada del Catllaràs és i ha estat lloc d’oci per a moltes generacions. Des de la nombrosa xarxa de camins senyalitzats que ens duen a través de fresques arbredes a cristal·lines fonts i sumptuosos miradors podem descobrir els seus més íntims secrets: el Xalet, obra de Gaudí en procés de restauració i el Santuari de Falgars, llar de la Verge de Falgars, patrona de la vall, una preciosa talla gòtica d’alabastre.

Al Catllaràs hi han treballat els avantpassats però també ha estat lloc d’oci per a moltes generacions. Senders senyalitzats i pistes ens acosten als miradors sobre la vall, amb una fauna i flora característiques de la zona: flor de neu, orquídies, galls fers i ramats de cérvols, els bolets i la caça. A l’àrea recreativa del Santuari de Falgars hi ha el lloc ideal per fer un àpat qualsevol dia en família.

Varietat d’allotjaments i restauradors ofereixen un tracte familiar i unes delícies de la gastronomia local, als establiments s’hi poden adquirir productes típics de la zona, des dels gustosos embotits a melmelades i conserves artesanes.

La Vall de Lillet acull el visitant oferint-li tot el què atresora: cultura, natura, història, gastronomia, artesania i tradició…

DESCOBRIU-LA!

*Fotos i text de Turisme de la Pobla de Lillet

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't