Encamp i Pas de la casa
Què fer a Encamp i Pas de la Casa? El municipi situat al cor del Principat d’Andorra, és a només 10 quilòmetres de la capital i, no obstant això, s’allunya del bullici i el soroll de la ciutat. Des d’on neix part del riu Valira i a 1.266 metres d’altitud, hi trobem un paisatge pirinenc impressionant, envoltat de cims i boscos que adopten colors i formes diferents segons l’època de l’any.
Encamp és el lloc ideal per desconnectar i gaudir de la natura en estat pur. La seva privilegiada localització a peu de pistes d’esquí, converteixen aquest municipi – o parròquia, tal com els andorrans ho defineixen – en un atractiu i nucli esportiu molt important. Els seus senders naturals, els llacs cristal·lins i els diferents itineraris culturals que marquen la història d’Encamp, et conviden a descobrir tots els seus encants.
Cultura i turisme actiu de natura són els principals reclams d’aquesta destinació tan atractiva per visitar en família.
El seu Funicamp és la porta d’accés a la riquesa històrica i natural del seu entorn pirinenc que l’envolta, i que a l’hivern, el situa a només 15 minuts les pistes d’esquí. A l’estiu, és el punt de sortida de múltiples rutes a peu i excursions amb guies per descobrir el paisatge, fer senderisme o pescar en família.
Encamp està format per la població de Pas de la Casa, a 17 quilòmetres del nucli i considerat com un dels millors eixos comercials del país que fa frontera entre Andorra i França, a 2.050 metres d’altitud. El fet d’estar a peu de pista de l’estació de Grandvalira – el domini esquiable més gran dels Pirineus – ha convertit el poble en una reconeguda destinació de neu a l’hivern, disposant d’un Centre Esportiu que ofereix una gran oferta de serveis per estades esportives d’equips d’elit, a més del seu circuit d’aigua on relaxar-se després de l’esquí.
Però si tornem a l’epicentre de la població, hi trobarem 4 nuclis antics: la Vila, la Mosquera, les Bons i Tremat, cadascun més encantador. Les Bons acull un conjunt medieval format per una torre de defensa anomenada “La Torre de los Moros” i l’església de Sant Romà del segle XII, que conservava diferents pintures romàniques originals ara exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
La Mosquera es troba a l’altra riba del riu Valira i on s’hi troben edificis interessants com ho és el Museu Etnogràfic de la Casa de Crist, que ofereix l’oportunitat de poder veure com era la vida en una casa humil andorrana durant el segle XIX. També s’hi destaca el Museu Nacional de l’Automòbil, que mostra una narrativa evolutiva dels mètodes de transport durant la història.
Encamp no té res a envejar d’altres destinacions de muntanya, un altre dels atractius que disposa són les rutes de senderisme i BTT en plena muntanya, com el camí de les Pardines, que compta amb un jardí botànic i amb la reconstrucció d’una antiga carbonera. És ideal per visitar l’estany d’Engolasters, on hi podem trobar els pescadors de la zona en busca de truites i observar les vistes espectaculars de la vall.
Descobreix les esglésies d’Encamp, un patrimoni monumental únic
Església de Sant Romà de les Bons
És l’edifici més emblemàtic i conegut del conjunt monumental de les Bons. És una església d’origen romànic i consagrada el 23 de gener del 1164. Conserva un campanar d’espadanya amb dues campanes de tradició gòtica. El porxo dona aixopluc a qui puja fins el temple, podent gaudir d’una magnifica panoràmica de la vall d’Encamp. Es considera una de les poques mostres d’escultura monumental conservades a Andorra.
Església de Sant Romà de les Bons
A l’interior del temple, trobarem decorant els murs i la volta de canó, pintures gòtiques en tons ocres, i a l’absis una reproducció de les pintures murals romàniques que foren arrencades durant els anys 20 del segle passat i transportades al Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Església de Sant Miquel de La Mosquera
És una església de planta rectangular i d’estructura molt senzilla, parcialment excavada a la roca i de datació encara incerta. Conserva al seu interior un bonic retaule del segle XVI dedicat a Sant Miquel Arcàngel i a Sant Joan Baptista, patrons del poble de la Mosquera, situat a l’altar major. A banda del magnífic retaule, trobarem decorant la volta i les parets unes pintures murals romàntiques de l’any 1860 que representen la Transfiguració de Crist a la muntanya del Tabor. Un petit detall pels més observadors, fixeu-vos-hi bé en les Taules de la Llei que porta Moisés, us endureu una sorpresa!
Església Sant Miquel de la Mosquera
Església de Santa Eulàlia d’Encamp
L’Església parroquial d’Encamp d’origen romànic, té el campanar més alt d’Andorra: 23 metres dividits en tres pisos amb finestres geminades. A la coberta hi ha una creu de ferro forjat amb peu de pedra tosca, també conserva la porxada més antiga del Principat i un dels pocs comunidors que encara es mantenen en peu al país. A l’interior de l’església podem destacar la magnífica pila baptismal romànica i tres bonics retaules barrocs, del 1620, 1689, i 1701 respectivament. Les reixes de les antigues fargues andorranes i els vitralls contemporanis, no us deixaran indiferents!
Església de Santa Eulàlia d’Encamp
Església de Sant Romà de Vila
Està adscrita al nucli de població de Vila i datada del segle XIII, gràcies al frontal d’altar romànic que es va trobar al seu interior, l’única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a Andorra. Actualment s’hi pot veure la seva reproducció, l’original va ingressar al Museu Nacional d’Art de Catalunya l’any 1992. L’església és d’estil romànic, de planta senzilla i campanar “d’espardenya”, amb una campana gòtica.
Església de Sant Romà de Vila
Església de Sant Marc i Santa Maria
Adscrita a la parroquial d’Encamp, l’església de Sant Marc i Santa Maria era en origen una edificació aïllada a l’entorn de la qual es va construir el nou cementiri d’Encamp l’any 1936. De planta romànica, reformada en diverses ocasions, conserva al seu interior les restes d’un mausoleu romà dels segles III-IV de la nostra era.
Església de Sant Marc i Santa Maria
Església de Sant Jaume dels Cortals
Aquesta església està ubicada al Bosc de les Llaus, perfectament integrada dins del paisatge. Va ser inaugurada el 1999 i el seu interior és auster, amb un altar de pedra i petits vidres de colors. És interessant visitar el seu entorn i el mirador del Bos de les Llaus, a pocs metres de l’església, on gaudir d’una espectacular vista de la vall d’Encamp.
Sant Jaume dels Cortals
Gastronòmicament, aquesta població combina els plats més típics de muntanya amb les exòtiques cultures foranes, donant-li una identitat singular, així com les festes típiques folklòriques. Et convidem a descobrir tot això i més a la web www.encamp.ad.
Immergeix-te de l’essència d’Encamp!