El Palau de la Música Catalana
#CelebremLaVida
El Palau de la Música Catalana és una perla arquitectònica del modernisme català, l’única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO el 4 de desembre de 1997, que constitueix actualment un punt de trobada ineludible de la vida cultural i social de Catalunya. A més, s’ha erigit en patrimoni simbòlic i sentimental de tot un poble que s’identifica amb la seva història.
El Palau de la Música Catalana va ser construït entre el 1905 i el 1908 per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, com a seu de l’Orfeó Català, finançat amb fons procedents de subscripció popular. L’edifici modernista s’articula al voltant d’una estructura central metàl·lica recoberta de vidre que, en rebre la llum natural, converteix l’edifici més significatiu de l’obra de Domènech i Montaner en una caixa de música màgica on es combinen totes les arts aplicades: escultura, mosaic, vitrall i forja.
Per poder gaudir d’aquesta obra mestra, el Palau de la Música Catalana ofereix les visites guiades (https://visits.palaumusica.cat), una cita ineludible per conèixer tots els racons d’aquesta joia modernista.
L’activitat principal del Palau són els concerts amb més de 600 cites anuals a la seva sala principal, així com altres espais: el Petit Palau o la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català. La programació pròpia del Palau està centrada en la música clàssica i la música coral, amb els cors de l’Orfeó Català com a eix vertebrador, però vol arribat a tots els públics amb propostes innovadores i també amb una nodrida oferta adreçada a les Escoles i a les Famílies, a través del cicle Concerts Familiars al Palau.
Després de dos mesos tancada per tasques de neteja i manteniment, la sala de concerts reobre al públic més esplendorosa que mai i amb una programació que vol emocionar el públic i celebrar la vida després d’aquest darrer any i mig marcat per la pandèmia.
Així, la temporada 2020-21 proposa cites ineludibles amb els grans noms del panorama internacional com Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Riccardo Chailly, Lise Davidsen, Maria João Pires, Sol Gabetta, Jonas Kaufmann, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Joyce DiDonato, Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Igor Levit, Grigory Sokolov, Yuja Wang, Paul Lewis, Isabelle Faust i Alondra de la Parra. A més, els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau reneixen i recuperen protagonisme amb la Passió segons sant Joan de Bach, la Missa de Glòria de Puccini, Oltra Mar de Kaija Saariaho i l’encàrrec a Marc Timón d’una obra coral que englobarà tota la família coral de l’Orfeó Català.
Igualment, la programació del Palau pararà especial atenció a la creació, a la descoberta de nous repertoris i a la dignificació dels joves músics. També el talent de casa nostra serà molt present en la programació. Us convidem a descobrir-la i a celebrar la vida amb nosaltres!
“Davant les dificultats, fortalesa; davant les crisis, oportunitats, reinventar-nos, obrir-nos al món, adaptar-nos a la incertesa. Són moments d’agraïment al públic, als artistes, als cors i als treballadors que han mantingut viva la flama de la música, perquè el Palau ha estat com mai símbol de vida, com també ho ha estat aquesta ciutat que tots estimem tant. Gràcies per permetre’ns seguir fent el que sabem fer: fer bona música i fer-ne gaudir”.
– Mariona Carulla, presidenta.