Descobreix la cultura de l’oli a la Granadella

A l’extrem sud de la comarca de les Garrigues trobem la Granadella, un municipi de llarga tradició agrícola en l’olivera i en la producció d’oli. La seva església, coneguda com la catedral de les Garrigues, la seva història i el centre d’interpretació de l’oli són només alguns dels punts d’interès d’aquest poble típic garriguenc, però n’hi ha molts més. L’antic refugi de la Guerra Civil, que es pot visitar el dia que fan la reproducció dels bombardejos, i el seu entorn natural et sorprendran. A més, a l’estiu, el municipi és territori musical, amb diferents festivals de renom.

L’origen de la Granadella es perd en els annals de la Història, ja que la vila ja figurava entre les 32 poblacions catalanes que en època romana gaudia del títol honorífic de municipium. Després va ser una fortalesa àrab que una vegada recuperada va esdevenir baronia i va començar a créixer al voltant del castell, del qual avui en queden alguns vestigis, i l’església cap al pla.

Terra de bon oli

La Granadella és coneguda, principalment, pel seu oli d’oliva verge extra, considerat un dels millors de Catalunya. Els voltants del municipi són gairebé plens d’oliveres, amb més de 2.600 hectàrees conreades entre construccions de pedra seca típiques d’aquestes contrades (marges, cabanes i altres estructures). La Granadella és un municipi amb més hectàrees d’oliveres que habitants (750) i on l’oli d’oliva no només és un producte de gran qualitat, sinó que també és un pilar de l’economia local i un orgull per als seus veïns.

Al Pla de la Vila, la plaça situada al centre del poble, es troba l’Ajuntament i el punt de reunió dels granadellencs i granadellenques. Molt a prop hi ha l’antic convent de Santa Maria, que ara és la seu del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, un espai d’impuls, projecció i reconeixement de les comarques oleícoles i on també es troba l’Oficina de Turisme de les Garrigues Altes.

El municipi també alberga el Museu de l’Oli de Catalunya, ubicat a la seu de la Cooperativa de la Granadella, que conté les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986. L’adequació museogràfica d’aquest conjunt patrimonial, afegeix una funció cultural, i vincula l’activitat productiva i comercial de la cooperativa amb els projectes de desenvolupament territorial relacionats amb l’oleoturisme.

Visitar el molí del museu, comprar oli d’oliva verge extra varietat arbequina i fer un tast guiat d’olis de la mà del Centre de Cultura de l’Oli de Catalunya, són uns imprescindibles de la Granadella.

A més, el primer cap de setmana de novembre se celebra la fira de la Primera Premsada, jornada dedicada a l’oli, l’art i la gastronomia per donar la benvinguda a l’oli nou, amb un complet programa d’activitats. Es tracta d’un esdeveniment que atreu visitants d’arreu per degustar els primers olis de la temporada. Durant la festa, els visitants poden participar en tastos, conèixer el procés d’elaboració de l’oli i gaudir d’activitats tradicionals.

Catedral de les Garrigues

La Granadella disposa d’un patrimoni arquitectònic i cultural que remunta segles enrere. La seva església parroquial, Santa Maria de Gràcia, és una joia de l’arquitectura barroca, amb una façana imponent i un interior que impressiona per la seva grandesa i detalls artístics.

Està ubicada molt a prop del Pla de la Vila i és coneguda com la catedral de les Garrigues per les seves dimensions, per la sumptuositat decorativa i pel seu disseny acurat. El campanar, de torre octogonal, és un dels més bells i majestuosos de les Terres de Ponent. L’any 2014 va ser declarada bé cultural d’interès nacional en la categoria de monument històric. Per Setmana Santa, a l’església de Santa Maria de Gràcia hi té lloc la imponent escena del desclavament, precedida del cant del Miserere, una tradició immemorial del municipi.

Al nucli antic de la vila hi ha les restes de l’antic castell (1181), amb vestigis de les muralles i les sitges. A la vila closa també es troba el convent, la primitiva església de transició del romànic al gòtic i cases porxades amb decoració barroca i renaixentista. A la serra de Sant Antoni es troba l’ermita de Sant Antoni Abat, del segle XIV, amb un altar dedicat a la Mare de Déu de Montserrat de construcció recent.

Refugi del Molí de la Vila

Sabíeu què, després de Castelldans, la Granadella va ser el municipi garriguenc que va patir més els efectes de les bombes durant la Guerra Civil? Els granadellencs i granadellenques van rebre 20 atacs aeris per part de les tropes franquistes durant el període del 15 al 28 de desembre de 1938. Els bombardeigs van provocar grans destrosses al poble, però van causar poques víctimes, ja que els veïns havien fugit del nucli i s’havien refugiat a les coves i els masos del terme.

A l’altre costat de la plaça, en direcció al Pou de la Cometa, una serra del vessant sud-oest del poble, hi ha un camí que porta a l’antic refugi de la Guerra Civil que es pot visitar el dia que fan la reproducció dels bombardejos falangistes. El refugi del Molí de la Vila és considerat un dels búnquers antiaeris més grans de la comarca. Amb cabuda per a un centenar de persones, per sobre té uns dos metres de roca, cosa que feia impossible que les bombes afectessin els qui s’hi trobaven refugiats.

Vista amb l'horitzó de fons de Granadella

Rutes i activitats a l’aire lliure

Per als amants de la natura, la Granadella ofereix diverses rutes de senderisme i ciclisme que permeten descobrir el paisatge característic de les Garrigues. Les rutes passen per camps d’oliveres centenàries, construccions de pedra seca i miradors des d’on es poden observar vistes panoràmiques espectaculars de la comarca, per la qual cosa es pot complementar la visita oleoturística i cultural amb la natural.

El mirador de l’Ebre allarga la mirada riu avall des del coll de Bovera cap a la Ribera d’Ebre i el Priorat, mentre que el mirador dels Pirineus estén un ampli paisatge des de l’ermita de Sant Antoni cap al nord. A prop de la Granadella es pot gaudir dels cims i la carena de la serra de la Llena, que separa les Garrigues del Priorat, el Montsant i les muntanyes de Prades, amb unes panoràmiques excepcionals.

Territori musical

Un altre tret identitari de la Granadella és el caràcter marcadament musical del municipi, especialment en els mesos d’estiu, amb diferents festivals de renom. Així, al juny té lloc  l’ ‘Olea Terra, escenaris d’art’ una proposta artístic amb espectacles musicals combinats amb degustacions i tasts per unir patrimoni, paisatge, llenguatges artístics i cultura de l’oli. El tercer cap de setmana d’agost la Granadella és música en estat pur, amb el Festival de Música Popular i Tradicional Catalana. El 14 de setembre, per la Festa Major, s’organitzen també diverses activitats musicals que des del Pla de la Vila que s’escolen pels carrers del municipi.

També a l’estiu, durant diverses setmanes té lloc a la vila el Garrigues Guitar Festival, en memòria del granadellenc més internacional, el mestre Emili Pujol, en una proposta que combinant música clàssica, folklore i nous talents internacionals.

La Festa Major d’hivern se celebra per Sant Antoni (17 de gener) i coincideix amb la tradicional Festa de Quintos i Gitanos, dia en què es fa una cavalcada de carrosses que recorre la vila.

Una experiència autèntica

La Granadella és doncs un destí ideal per a aquells que busquen una experiència autèntica i allunyada del turisme massificat. Amb la seva riquesa cultural, les tradicions arrelades i un paisatge natural únic, aquest municipi de les Garrigues ofereix una escapada perfecta per connectar amb la natura, la història i l’oleoturisme. Endinsa’t a la Granadella i descobreix tots els seus encants i la cultura de l’oli d’oliva, un tresor que representa l’ànima d’aquest racó de Catalunya.

Més informació a: www.lagranadella.cat

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map