Itinerari Viu a Arenys de Mar
Amb una vida de més de 400 anys, Arenys de Mar té una gran quantitat de patrimoni cultural que volem que els nostres vilatans, vilatanes i visitants descobreixin.
El pas del temps ha deixat a la vila un gran nombre d’edificis històrics i personatges que val la pena conèixer. Des del daurador del retaule de l’Església de Santa Maria fins a la treballadora de la destil·leria del Calisay, passant per la peixatera del mercat municipal o el masover del Convent de les Clarisses…
Per aquesta descoberta s’ha creat un itinerari que ressegueix 10 edificis rellevants de la població, i en cadascun d’ells, un personatge especial ens explicarà la seva pròpia història i la de l’edifici on es troba. Només cal que, amb el nostre mòbil, activem un vídeo a partir del codi QR que trobarem a la façana i d’aquesta manera, poder escoltar la seva crònica.
Si us animeu, aquests són els edificis que podreu visitar:
L’AJUNTAMENT. L’hostalera – 1750. A final del s. XVII, una hostalera ens rep per explicar-nos què hi passa al seu hostal i a la vila d´Arenys de Mar.
EL MERCAT MUNICIPAL. La peixatera – 2020. Les parades del peix marquen el punt central d’aquest mercat. La vida que desprèn la peixatera que ens atén, ens acosta a la tradició pesquera arenyenca, així com a la construcció del Mercat Municipal l’any 1925 segons les instruccions de l’arquitecte Ignasi Mas Morell.
EL MAS TAXONERA DE LES DOEDES. La pagesa – 1590. Una de les filles del Mas Taxonera de les Doedes ens explica els inicis d’Arenys de Mar com a població des d´aquest mas del segle XVI, quan els caps de casa de la ribera de mar es van constituir en Consell General de la Universitat.
EL CONVENT DE LES CLARISSES. El masover – 1970. El masover de les germanes clarisses d’Arenys de Mar, monges de clausura que també es dedicaven a rentar i planxar la roba blanca, ens acosta a aquest edifici modernista que l’any 1905 va fer l’arquitecte Salvador Oller.
L’EDIFICI XIFRÉ. L’indià – 1856. El mateix Josep Xifré i Casas, indià que féu fortuna a Cuba, ens explica la història d’aquest edifici des del seu mateix mausoleu. L’Edifici Xifré fou pensat i construït per ser l’hospital del poble i al llarg dels anys ha acollit diferents equipaments de tot tipus.
EL CALISAY. La treballadora – 1955. A les portes de la destil·leria Calisay, un licor estomacal d’herbes aromàtiques reconegut arreu i elaborat a Arenys de Mar, una de les treballadores ens descobreix la família Mollfulleda, l’obra de Cèsar Martinell i les interioritats de la història del licor.
EL MUSEU D’ARENYS. L’empresària – 1910. La mateixa Anna Maria Simón i Batlle, fundadora i empresària de la Fábrica de blondas y encajes Castells, un puntal de la indústria de la punta a Arenys de Mar i al país, ens convida a conèixer de prop qui són les puntaires i de quina manera van marcar la història d’Arenys de Mar.
L’ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. El daurador – 1710 . Erasme Vinyals, daurador de Barcelona, l’any 1710 està enllestint la dauració del retaule que Pau Costa va fer per a Santa Maria d’Arenys. El s. XVIII era un segle de guerres i altres penúries, però Arenys de Mar no va aturar la tasca per tenir, al més aviat millor, una església com aquesta.
CAN JUNCOSA. El setciències – 2012. A l´actual biblioteca, un home de lletres ens endinsa en la història de Can Juncosa, llar de la família que fins ben entrat el s. XX regentava Chocolates Juncosa, i ens fa quatre pinzellades de la relació d´Arenys de Mar amb la cultura al llarg dels anys.
CAN RAMIS. El noble – 1802. En Jaume Ramis i Milans ens espera a les portes de la que fou casa seva a començament del s. XIX. Històries de comerciants esdevinguts nobles i de com un rei va hostatjar-se en aquesta casa. Fixeu-vos en les cadenes damunt la porta que així ho notifiquen!
Si veniu a fer l’itinerari, us recomanem que:
- Prèviament us descarregueu el plànol de l’itinerari que trobareu activant el codi QR d’aquesta pàgina o bé, recollir-lo a l’Oficina de Turisme.
- Comprovar la bateria del mòbil o tauleta, així com les dades mòbils per navegar.
- Barret i aigua en cas que faci sol!