Breda, 1.000 anys als peus del Montseny
Descobreix el seu origen i la historia dels seus monuments
El 4 de juny de 1038 Guerau de Cabrera i la seva muller Ermessenda, vescomtes de Girona, van fundar a Breda el monestir benedictí de Sant Salvador. Fins aleshores a la vall de Breda sembla que hi havia un conjunt de masies disperses, però a partir d’aquell moment es va anar formant un petit nucli al voltant del monestir.
Breda és, doncs, un poble amb un ric llegat històric que ofereix al visitant diversos punts d’interès relacionats amb el patrimoni.
Monestir de Sant Salvador de Breda
L’actual església parroquial era l’església del monestir de Sant Salvador de Breda. Destaca el campanar romànic llombard, que formava part de la primera edificació monàstica (segle XI) i que medeix 32 metres d’alçada.
L’església gòtica (segles XIV-XV) forma part d’una remodelació impulsada per l’abat Gispert de Jàfer i està formada per una sola nau molt espaiosa. La seva majestuositat li ha donat el qualificatiu de “La catedral del Montseny” o “La catedral de La Selva”.
Al costat de l’església s’hi conserva una ala del claustre romànic del monestir (segle XIII) que va ser desmembrat arran de la desamortització de l’any 1835. Actualment l’ajuntament de Breda està treballant per recuperar l’espai i restaurar els edificis adjacents que formaven part del cenobi benedictí.
Al costat del claustre s’hi troba el Pati de l’Abadia (segle XIV) amb el gran palau abacial que té l’escut de l’abat Miquel Samsó, que fou el 31è president de la Generalitat de Catalunya.
Castell de Montsoriu
Era la residència dels Cabrera, fundadors del monestir de Sant Salvador de Breda. Si bé no està situat dins del terme municipal de Breda, és el nucli de població que li resulta més proper. Les primeres referències escrites al castell de Montsoriu són de l’any 1002 però el mateix emplaçament ja estava ocupat pels ibers.
Va ser un punt de referència per a la noblesa catalana i una fortalesa inexpugnable. Al llarg de la història va patir nombroses ampliacions fins als segles XIV i XV, moment en què va arribar a la seva màxima esplendor. Per concertar visites guiades i informar-se dels horaris: www.montsoriu.cat
Terrissa
La terrissa és l’altre puntal, juntament amb el monestir i el llegat dels Cabrera, de la identitat bredenca. Des de l’any 1408 està documentada a l’església del monestir de Sant Salvador una capella dedicada a Sant Hipòlit, patró dels terrissaires. Una tradició de diversos segles que avui segueix viva, amb obradors i indústries modernes que exporten arreu del món. També hi ha comerços dedicats a aquest producte.
A Breda s’hi poden trobar diversos comerços dedicats a la venda de ceràmica i terrissa. S’hi pot trobar tant producte fabricat al mateix poble com peces d’altres procedències i d’importació. La major part de les botigues de ceràmica estan situades al voltant de la carretera d’Arbúcies, l’eix viari que travessa el municipi.
Centre Cultural els Forns
Antic obrador de terrissa del segle XIX. Compta, al seu interior, amb dos forns moruns, que eren els que es feien servir amb el mètode tradicional de cocció de la terrissa. S’hi troba una exposició permanent dedicada a la història de la terrissa bredenca. També fa la funció de centre d’informació turística.
Museu Josep Aragay
Als baixos de l’edifici de l’ajuntament hi ha el Museu Josep Aragay, dedicat monogràficament a l’obra d’aquest artista noucentista. Aragay va viure entre 1889 i 1973 i va ser un personatge de referència dins del moviment cultural del Noucentisme.
Va exercir de teòric de l’art, pintor, dibuixant, gravador i ceramista, exercint una gran influència dins del món intel•lectual i artístic de la seva època. Nascut a Barcelona, el 1925 va anar a viure a Breda, que era el poble de la seva mare, on hi va obrir un obrador de ceràmica i va introduir la ceràmica artística en aquesta població (fins aleshores només s’hi feia terrissa utilitària).
Montseny
Breda forma part del Parc Natural del Montseny, que des de l’any 1978 és Reserva de la Biosfera de la UNESCO. És un bon punt de partida per emprendre excursions cap a aquest massís que compta amb una gran varietat de registres de vegetació i amb una diversitat de fauna extraordinària.