Anoia, terra de castells
Reviu la història a través dels castells de l’Anoia
Al capdamunt d’un turó o esperant-nos al final d’un camí, la comarca de l’Anoia és territori de castells i torres de guaita, record d’un passat medieval convuls que ha deixat la seva empremta en forma d’edificis plens d’història.
Sorgides per defensar el territori en un moment de lluita, aquestes construccions de l’Edat Mitjana són un bon punt de partida per a conèixer el passat de la comarca i de Catalunya
Visitar l’Anoia és descobrir una comarca diversa a mig camí entre Montserrat, les vinyes penedesenques i la Plana de Lleida. El fet de ser un espai de frontera va afavorir la construcció de les torres i castells que van ser escenari de la reconquesta i el repoblament de les terres que eren en mans dels sarraïns entre els segles IX i X.
Un cop la zona va deixar de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser centres administratius i lloc de residència de les famílies feudals de la zona, primer de famílies com els Claramunt, Tous, Òdena o Montbui i posteriorment els Cardona, fins a arribar a perdre importància en benefici de les ciutats. Sempre, però, vigilant el paisatge anoienc des de la seva posició privilegiada.
Resseguint el camí dels castells
L’abundància patrimonial del territori queda clara quan coneixem la xifra de castells inventariats: més 75 construccions.
D’aquestes, el Consell Comarcal de l’Anoia amb l’ajuda de la Diputació de Barcelona, n’han triat les 25 més representatives i, gràcies a la col·laboració de les localitats on es troben, ha pogut bastir un mapa de castells amb el que els visitants poden traslladar-se a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgística del territori i submergir-se de ple a la història de la comarca. Amb un objectiu clar: impulsar el projecte Anoia, terra de castells.
Escolleix Ruta!
Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de l’Anoia ha creat tres rutes, dividides per zones segons l’època i els personatges, amb les quals els visitants poden conèixer els secrets dels castells: L’herència de Guifré el Pilós (segles XI-XII) al nord de la comarca, A l’ombra al Rei Jaume I (Segle XIII) a l’est de la comarca i Al servei de Pere el Cerimoniós (segle XIV) a l’oest de la comarca.
Però per fer la capbussada més interessant, s’ha desenvolupat una aplicació per a mòbils anomenada també “Anoia, terra de castells” on, mitjançant una recreació històrica, es poden explorar les vivències de diferents personatges reals i complementar-les amb dades dels elements patrimonials i turístics dels castells i els municipis on estan situats.
L’app permet viure una experiència en temps real, ja que per conèixer el desenllaç de la història ens hem de desplaçar fins al mateix castell. Allà es pot descarregar un àudio que conté una petita representació teatralitzada amb la que endinsar-nos en els fets amagats rere la història del castell.
Visitant aquests castells podràs traslladar-te a l’època medieval, gaudir de la riquesa paisatgísitca del territori i submergir-te de ple a la història de la comarca
A més, pels amants de les opcions analògiques, el Consell Comarcal acaba de reeditar la nova versió del mapa de castells i torres de guaita en versió bilingüe català/anglès i castellà/francès. El mapa compta amb una breu descripció i fotografia dels 24 castells més rellevants i es pot trobar tots els punts d’informació turística de la comarca i a les oficines del Consell Comarcal.
Alguns dels castells de la comarca també compten amb l’opció de fer una visita guiada pel seu interior de la mà d’un professional. Tota la informació necessària per a organitzar la vostra ruta per l’Anoia la podeu trobar a anoiaturisme.cat, junt amb les dades de restaurants, allotjaments i tot tipus d’activitats d’oci.
Veniu a conèixer la màgia d’aquesta comarca enclavada a la Catalunya central, deixeu-vos perdre pels seus paisatges, tasteu la seva gastronomia i enamoreu-vos d’una història que té molt a dirvos!
Castells
- Fotografia de portada: Castell de la Pobla de Claramunt
- Fotografia 1: Castell de Tous
- Fotografia 2: Castell de Vilademager
- Fotogradia 3: Castell d’Orpí
- Fotografia 4: Castell d’Òdena
- Fotografia 5: Torre de Claramunt