Catalunya, terra de Vins amb DO
El vi forma part de la cultura, la tradició i el paisatge de Catalunya des de fa més de 2.300 anys. Actualment, els vins catalans tenen el reconeixement i la valoració dels grans especialistes i crítics per la seva rotunda expressió dels nous valors del vi. El sector del vi a Catalunya té una estructura moltsòlida i competitiva, amb més de 800 cellers embotelladors i 57.000 hectàrees de vinya. En total, s’exporten 205 milions d’ampolles de vi i cava a 140 països del món. La pràctica totalitat de la producció vitivinícola catalana està emparada per una denominació d’origen (DO), amb el valor afegit que això representa quant a garantia de qualitat. A Catalunya es distingeixen dotze denominacions d’origen. Coneixem els vins catalans amb DO?
DO Alella
Les vinyes de la DO Alella es troben plantades a banda i banda de la Serralada Litoral, al Maresme. El caràcter fresc i singular dels vins d’Alella s’aconsegueix amb varietats tradicionals com la pansa blanca, la garnatxa blanca, el moscatell i la garnatxa negra.Paisatge, història, productors innovadors i un raïm únic, el trepat, conformen una comarca vitivinícola com poques, on el passat ha deixat empremta en el present i marca el camí del futur.
DO Conca de Barberà
La DO Conca de Barberà compta amb una superfície de vinya que ronda les 2.900 ha i engloba 15 termes municipals. La varietat negra dominant és el trepat, autòctona de la zona, el segueixen en menor proporció l’ull de llebre i el cabernet sauvignon. Les varietats blanques dominants són el macabeu i la parellada.
DO Costers del Segre
La DO Costers del Segre és un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà. Compta amb una superfície de 4.000 ha i engloba un total de 60 municipis de 10 comarques lleidatanes. D’entre la gamma de varietats blanques, les predominants són les tradicionals el macabeu i la parellada i, entre les adaptades, el chardonnay. Produeixen vins de perfil clàssic, lleugers i afruitats. De la carta de varietats negres, les més implantades són l’ull de llebre i el cabernet sauvignon, juntament amb el merlot, la syrah, la pinot noir, la garnatxa o el trepat.
DO Empordà
La DO Empordà és una històrica denominació vinícola que elabora vins tocats per la tramuntana, que els aporta personalitat en concentrar els sucres i les aromes dels raïms. La garnatxa i la carinyena són les joies de la DO, amb una gran riquesa varietal, ja que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.
DO Montsant
Nascuda l’any 2001, la DO Montsant compta amb una superfície de vinya que supera les 1.800 hectàrees i s’estén per 16 municipis, la majoria dels quals pertanyen a la comarca del Priorat i uns pocs a la de la Ribera d’Ebre. D’entre les varietats de raïm autoritzades per la DO Montsant, en destaquen quatre que poden ser considerades les històriques i predominants: la garnatxa blanca i el macabeu, pel que fa a les blanques; i la garnatxa negra i la carinyena, pel que fa a les negres.
DO Penedès
La DO Penedès és la zona amb més història i tradició vinícola de Catalunya. És coneguda per l’alta qualitat dels seus vins, tant en blancs, amb la varietat xarel·lo al capdavant, com en negres. La DO Penedès està situada entre les conurbacions de Barcelona i Tarragona, concretament entre les muntanyes de Montserrat i el mar Mediterrani. Engloba un total de 61 municipis distribuïts en les següents comarques: Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Anoia i Alt Camp. La producció mitjana de la DO és de 18 milions d’ampolles.
DO Pla de Bages
Situada als peus de Montserrat, és una de les DO més petites. Inclou 15 cellers, hereus d’una llarga tradició vitivinícola des de l’època romana. De fet, es diu que el nom de la comarca ve de Bacus, el déu pagà del vi. Les varietats autòctones, com el picapoll, donen identitat al territori. La DO Pla de Bages es caracteritza per tenir, en general, les vinyes formant petites parcel·les envoltades de bosc. Agrupa els 35 municipis que conformen la comarca del Bages i cinc del Moianès.
DOQ Priorat
La llicorella, una pissarra característica del Priorat històric, i l’orografia fan que el conreu de la vinya sigui complicat i que la producció de vi sigui baixa. Tot i això, la qualitat dels vins és excepcional. La prova és que és l’única DO Qualificada catalana, la màxima menció de qualitat. Els vins negres, blancs i rosats tenen prestigi arreu. La producció mitjana de la DOQ Priorat és de 5 milions d’ampolles anuals, elaborades per un centenar de cellers. Principalment, el Priorat produeix vins negres elaborats amb carinyena i garnatxa negra que presenten una elevada concentració d’aromes molt complexes, carnosos i rotunds, abundants en boca i envoltats de notes elegants.
DO Tarragona
L’àmfora que hi ha al logotip de la Denominació d’Origen Tarragona sintetitza la presència mil·lenària de la vitivinicultura en aquesta Denominació d’Origen, formada actualment per una trentena de cellers de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp i el Tarragonès, i la zona de la Ribera d’Ebre. El raïm blanc a la DO Tarragona predomina sobre el negre. La superfície plantada de varietats blanques suposa un 83% de la superfície total.
DO Terra Alta
La DO Terra Alta és la zona vinícola catalana més meridional, situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya. Actualment, a la Terra Alta es conrea el 33% de la garnatxa blanca mundial, un percentatge que suposa el 75% de la producció a Espanya i el 90% de la garnatxa blanca a Catalunya. La zona de producció i elaboració de la DO Terra Alta comprèn 12 termes municipals de la comarca. El predomini de les varietats de raïm tradicionals és un dels trets diferenciadors de la viticultura a la DO, i és a través de les garnatxes que es fa més evident aquest fet. La garnatxa blanca, la negra i la peluda són les varietats predominants.
DO Cava
Sota la menció de D.O. Cava s’emparen els vins escumosos de qualitat elaborats a través del mètode tradicional, fent una segona fermentació en ampolla i amb un mínim de 9 mesos. Dels 159 municipis que componen la DOP Cava, 132, estan situats a Catalunya. Sant Sadurní d’Anoia és coneguda com la capital del Cava, i va ser als seus voltants on es va iniciar la indústria del que avui és un dels sectors més representatius i de més èxit de la viticultura catalana.
DO Catalunya
La superfície inscrita sota la DO Catalunya s’estén per 41.000 ha i 420 termes municipals. Actualment, aquesta DO comercialitza més de 50 milions d’ampolles l’any, representant més del 50% del vi català amb denominació d’origen. La DO Catalunya es va crear l’any 1999 estenent-se per totes les zones on tradicionalment s’havia conreat la vinya: sobreposant-se així a altres denominacions catalanes ja creades i incorporant algunes zones que quedaven excloses de DO i on s’elaboraven vins de gran qualitat
TURISME Catalunya i Andorra pas a pas. Nº 105. Setembre 2023.