La Fatarella, un indret d’origen medieval

Rutes per Catalunya La Fatarella

La Fatarella, un indret d’origen medieval 

Entre carrers estrets i sinuosos, recorrem l’antic recinte emmurallat entre coberts embigats i arcades de pedra. Ens trobem en un indret d’origen medieval on hi podrem descobrir llocs emblemàtics, cases pairals, creus de terme i pedres misterioses.
A la comarca de la Terra Alta, parlem de la Fatarella.

Història i arquitectura

Es tracta d’un poble singular, amb una llarga història i amb uns punts d’interès que permeten endinsar-se en la seva tradició i en les rutes turístiques de proximitat que envolten la zona.

Si ens deixem captivar per l’ambient tranquil del poble mentre passegem, veurem com la construcció del seu centre antic es basa en unes formacions típiques i amb embigats amb arcades de pedra que es van formar al fer créixer les cases damunt dels carrers. Aquest conjunt d’arcades formen els anomenats perxes, els quals caracteritzen el poble i li atribueixen un atractiu singular.

El perxe de Ca Felip, el de Cal Bo o el de Ca Belart, són alguns exemples d’aquestes construccions, formades a partir de diferents materials com pedra i fusta.

Aquests perxes donen lloc a arcs de mig punt que uneixen les façanes de moltes cases, les quals tenen portalades de pedra esculpides amb símbols i inscripcions que donen a conèixer una mica més la història de la vila. 

La història de la Fatarella també ens parla de la Batalla de l’Ebre i de la empremta històrica que aquesta ha deixat al poble. Per a conèixer aquest esdeveniment i tot el que va passar durant aquells anys, la vila organitza diferents recorreguts turístics que t’endinsen a conèixer els fets bèl·lics que van ocórrer.

Recorreguts històrics

Un dels més reconeguts és la Ruta de la Pau, la qual visita els principals indrets on es desenvolupà la batalla amb la finalitat de mantenir viu el record. És una ruta comarcal que uneix les poblacions de Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Bot i Prat de Compte, tots en un circuit tancat. A part d’aquest recorregut més llarg, la vila de la Fatarella ofereix una variant que només es recorre a nivell local dins del mateix poble.

Si seguim relacionant la Batalla de l’Ebre amb la Fatarella, no podem oblidar d’anomenar altres punts d’interès cultural que ens aproximen una mica més a la seva història.

Les Trinxeres de les Devees, el Memorial de les Camposines i el nou Centre d’Interpretació  “Internacionals a l’Ebre”, són llocs que expliquen l’evolució i el desenvolupament de la batalla així com també la importància que tingué la participació internacional en el conflicte.

Les Camposines de la Fatarella, ja des dels seus orígens medievals, sempre han format un punt estratègic de creuament dels camins pel que fa a la comunicació del territori litoral i les terres d’interior.

Tant és així que, durant la Batalla de l’Ebre, el seu valor estratègic va continuar sent molt important, esdevingué el nus central de comunicacions i es convertí en l’objectiu de les ofensives franquistes.

És per aquesta raó, doncs, que aquest Memorial de les Camposines es localitza en aquest lloc tan simbòlic i va dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre.

Gastronomia

La Fatarella, a banda del seu patrimoni més històric i cultural, també destaca per la seva gastronomia, basada principalment en productes típics de la terra com coques, embotits, olis o fruits secs. Es tracta d’una gastronomia rica, variada i de qualitat on els seus plats més típics la identifiquen com una terra de bon paladar. 

La clotxa o la tortada, la truita amb suc o la coca d’avellana, són algunes de les preparacions exquisides que et trobaràs en aquest indret on la gastronomia hi pren també un protagonisme important.

Vine a visitar la Fatarella i descobreix llocs emblemàtics, cases pairals i pedres misterioses. 1

Per més informació, visita www.lafatarella.cat

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
UBICACIÓ

UBICACIÓ

PUBLICITAT

Anuncia't