Ciutat Vella de Barcelona, on es viu la història

Rutes per Catalunya, Ciutat Vella de Barcelona

Un passeig per la Ciutat Vella, deixa’t inspirar

El primer districte de Barcelona, el número 1, va sorgir del recinte emmurallat que envoltava l’antiga ciutat. És el que es coneix com Ciutat Vella, un fascinant entramat de carrers i places per on es pot anar resseguint la història de Barcelona.

Ciutat Vella aplega quatre barris, cadascun dels quals té una importància cabdal en la construcció de Barcelona i que s’han convertit en ruta de peregrinació per a qualsevol visitant: el Gòtic, que és el nucli urbà més antic de la ciutat, el lloc on es podria dir que va començar tot; Sant Pere, Santa Caterina, el Born i la Ribera, que és el barri medieval; el Raval, el nucli que es va articular al voltant dels camins rurals fora de la muralla i la Barceloneta, un barri mariner a tocar del port que es va construir a mitjans del segle XVIII sota la vigilància de la Ciutadella, la fortalesa militar construïda per reprimir els barcelonins després de la revolta del 1714.

Tot i el seu nom, Ciutat Vella és un dels districtes més vius i variats de Barcelona. La serenor dels seus racons, els carrers estrets i foscos i les places quasi encantades respiren vida i diversitat. A Ciutat Vella es pot seguir les petjades dels romans antics, pregar en temples gòtics que volen tocar el cel, passejar per palaus que els indians van construir per a les seves mestresses, seguir el rastre dels grans arquitectes modernistes o gaudir de l’oferta cultural més contemporània de la ciutat al barri del Raval. Es pot viure antigues professions a través del noms dels seus carrers i fins i tot reviure la passió de grans artistes de totes les arts, des del pintor Pablo Picasso a la bailaora de flamenc Carmen Amaya. Perquè Barcelona és cosmopolita i elegant, és burgesa i moderna, però no ha perdut la seva essència portuària i canalla, antiga i decadent, que encara ara es pot sentir pels carrers de la Ciutat Vella, el primer districte, on tot va començar.

El Gòtic

Endinsar-se pel barri Gòtic és fer-ho pels orígens de Barcelona, pel lloc on fa uns dos mil anys els romans van fundar Bàrcino. Els carrerons i les placetes d’aquest barri conviden a passejar-hi sense rumb i deixar-se sorprendre pel seu encant i pel seu ambient sempre animat. Hi ha molts racons sorprenents, com la plaça dels Traginers, a sota d’una de les torres de les muralles romanes; la plaça de Sant Just, amb la font medieval més antiga de les ciutat i una església gòtica imponent.

El Born

Caminar sense rumb per les places i carrers del Born i la Ribera transporta a l’època medieval, quan aquesta zona era un dels barris principals de la ciutat, ple de palaus i cases senyorials que van construir els mercaders adinerats. Amb recintes gòtics imponents com la Llotja, on es feien els negocis que els mantenien vius, però també amb una forta presència d’artesans humils, gremis i mariners, que van ser capaços de construir l’església de Santa Maria del Mar, el millor exponent de l’art gòtic català, en només 55 anys i sense l’ajuda de les classes poderoses.

El Raval

L’edifici més antic que conserva el Raval és el monestir de Sant Pau del Camp, d’estil romànic i originari del segle X, quan la zona quedava fora de la Barcelona emmurallada. Va ser durant l’època medieval quan el barri, ple de camps de cultiu i convents, també va quedar protegit per les terceres muralles de la ciutat. D’aquell temps, i construïdes segons l’estil gòtic predominant a Barcelona, es conserven importants construccions, com les imponents Drassanes, que delimiten el barri per la banda del mar, i l’edifici de l’antic Hospital de la Santa Creu, avui transformat en Biblioteca Nacional de Catalunya i amb un pati interior obert a tothom i ple de tarongers que convida al descans.

La Barceloneta

La Barceloneta, el barri mariner del districte de Ciutat Vella, sempre ha estat lligada al mar. La seva història es remunta al segle XVIII, quan va ser creat com a barri de nova planta, amb un traçat barroc i quadriculat que es conserva gairebé intacte. En aquella època, la zona era un sorral que quedava als afores de l’antiga ciutat emmurallada, al qual s’accedia des del portal del Mar, situat aproximadament on avui dia es troba el Museu d’Història de Catalunya, el Palau del Mar.

Venue Details
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map
MAPA WIKILOC

Powered by Wikiloc