Camarles, el balcó del Delta

Racons per Catalunya, el balcó del Delta

Camarles, el balcó del Delta

Situat a l’est de Tortosa, capital de la comarca, s’hi cultiva i es recull a l’any més de 45 milions de quilos d’arròs

Camarles és un municipi de la comarca del Baix Ebre.

Situat a l’est de Tortosa, capital de la comarca, s’hi cultiva i es recull a l’any més de 45 milions de quilos d’arròs. El municipi destaca, també perquè s’hi han trobat restes arqueològiques des de l’època romana i musulmana i dels ibers també s’hi establiren.

Un exemple del seu pas són les troballes arqueològiques del Bordissal, l’any 1953, que indiquen el grau de comerç i intercanvi de la població indígena ibèrica amb els mercaders de la Mediterrània. El tarannà dels seus pobladors, la seva gastronomia i situació geogràfica el fan un indret ben especial.

Diversitat de cultures durant el temps

Considerat un mirador espectacular del Delta de l’Ebre, des de temps immemorials ha estat reconegut pel seu caràcter obert i plural, ja que ha estat punt de confluència de diverses cultures que s’hi assentaren.

l municipi hi conflueixen diverses tradicions populars com la Festa de la Plantada i la Sega de l’arròs, els bous a la plaça, els focs artificials

La seva situació geogràfica, a l’extrem nord-occidental del Delta de l’Ebre, fa que la major part de les seves terres formin part del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del sector muntanyós proper a la serra del Boix.

Camarles confronta amb els termes de l’Aldea, Deltebre, l’Ampolla i Tortosa i és un municipi de recent creació que es va independitzar de Tortosa l’any 1978. Tot i així, ha mantingut des de sempre una forta identitat arrelada als seus orígens, ja que durant segles va ser un senyoriu independent.

Indrets especials

Avui dia a Camarles s’hi troben dos nuclis diferenciats: el terme del Castell de Camarles i la Granadella, on s’erigeix una torre que duu el mateix nom. El Castell (o Torre) de Camarles és originària del segle XII, fou creada pels àrabs i és de planta circular.

Des del seu interior s’hi pot observar una gran panoràmica del Delta i és un bon punt de partida per conèixe’n els espais naturals del Parc Natural, on hi predominen clarament els camps d’arròs, que varien i donen al parc un aspecte ben diferent segons l’estació de l’any.

La de la Granadella, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, en canvi, va ser construïda al segle XIII i és de planta quadrada. Annexada a la torre s’hi troba l’ermita de Sant Marc, de la qual en destaca la capella que hi ha al seu interior que data del segle XVII.

El Centre d’Interpretació de l’Arròs, “La Torra”, és un altre dels llocs d’interès que cal visitar a Camarles. Fou creat l’any 2016 per retre homenatge a tota la gent que ha treballat al Delta i ha fet possible que vui dia encara existeixi.

El Centre, de caire divulgatiu i ubicat a l’antiga cooperativa d’arròs de la població, dona a conèixer la història del conreu de l’arròs on la gent més propera pot trobar-hi les seves arrels i els visitants de fora poden conèixer la fantàstica història d’esforç i treball lligada als arrossars.

Geografia 

La magnífica situació de l’edifici posa en relació el conreu d’arròs i els hivernals de secà. Al centre s’hi pot veure l’evolució dels mètodes de conreu a partir de diversos suports textuals, iconogràfics i un recull de fotografies, i l’exposició fa especial incidència al tram final del procés de producció de l’arròs. Així doncs, la visita pot resultar tant divulgativa i tècnica com emocional.

A banda, una oferta gastronòmica de productes de proximitat on s’hi pot tastar l’arròs, l’oli d’oliva, les taronges, fruits de l’horta, embotits i rebosteria típica, un espai botiga i un altre d’expositiu per a artistes locals acaben de completar l’estada al centre.

Per últim, si visites Camarles no et pots perdre l’església parroquial de Sant Jaume, construïda amb maó, de planta rectangular, amb un rellotge a cada cara i ben característica al poble i les contrades

 

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ