Alguaire, Ponent en estat pur

Alguaire, Ponent. Racons per Catalunya

Alguaire, Ponent en estat pur

Alguaire, al peu d’un escarpament anomenat Serra del Convent, a 304 metres d’alçada, es caracteritza per ser un poble agrícola que compta amb terrenys de regadiu i de secà per parts iguals. 

Si vols contemplar unes vistes gairebé d’ocell, les pots observar des del punt més alt del poble, com el mirador del Segrià, el Sagrat Cor. Un dels símbols més importants de la localitat on es pot observar la plana de Lleida en tota la seva esplandor.

Història

La història d’aquest municipi ve des de la conquesta cristiana del 1.145 – 1.147 que es va dur a terme per Ermengol VI d’Urgell. Des d’aleshores es va anar canviant de propietaris del municipi, segons les disputes que anaren surgint, pero amb els anys prosperaren i buscaren la millor manera de repartir el territori i els bén, fins a dia d’avui que podem gaudir d’elements patrimonials ben singulars i bonics.

Alguaire compta, a banda del mirador del Sagrat Cor, amb altres monuments emblemàtics que el situen entre un dels municipis més coneguts del Segrià, com l’aeroport d’Alguaire que és d’estil avantguardista amb instal·lacions modernes i amb un patrimoni Natural Artístic i Històtic amb l’Ermita de la Mare de Déu del Merli, les restes del Castell d’Alguaire, l’església parroquial, l’antiga fàbrica de filatures, la zona del riu o les necròpolis de Roques de So Roig, entre altres que li han donat història a Alguiaire i el seu propi caràcter.

Alguaire no és un municipi com qualsevol altre. A mig camí entre el secà i el regadiu ens mostra el bo i millor de la comarca del Segrià i un patrimoni natural, artístic i històric singular

Entre tots ells podem anomenar Santuari de Merli, l’estil romànic de transició, és el signe d’identitat del poble per autonomàsia per la seva història i lligam amb els alguairencs des de temps ençà.

Inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitecnònic de Catalunya, es va reedificar entre els anys 1.265 i 1.278 sobre les runes d’una antiga església romànica gràcies al’acció de les monges que residien al convent Santjoanista. 

L’Ermita destaca, a més, per la talla de la Mare de Déu original del segle XII, verge trobada i un dels elements artístics més rellevants que podem trobar a l’interior a l’església juntament amb les pintures murals del segle XVIII. 

D’altra banda, les ruïnes del Castell d’Alguaire, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i anteriorment castell d’origen àrab i Monestir Santjoanista, mostren la importància de la vila durant l’Edat Mitjana, que fou vora l’any 1.250 el convent més important de Catalunya i fortalesa durant la Guerra dels Segadors.

Espais Naturals 

La natura ha deixat, també, una empremta marcada al municipi, on Alguaire juntament amb Almenar comparteixen l’Espai Natural Protegit dels Plans de la Unilla, una zons de caràcter estepari amb una cubeta endorreica de gran interès per la seva flora i fauna, sobretot d’algunes espècies d’ocell esteparis.

Conté conreus de cerealístics de secà que ocupen gairebé tot el territori i és un dels millors indrets per a l’observació d’aus estepàries del país, sobretot en períodes d’inundacions. S’hi presenten petites extensions de tamarigar i una espècie de flora molt rara a Catalunya com és la Chara connivens. 

Aquesta zona concentra el seu interior als voltants gran part de la població hivernant de xurra. En aquest espai es poden arribar a trobar un gran nombre d’espècies diferents d’aus, essent un espai ornitològic digne de ser estudiat i visitat. 

En definitiva, aquesta llacuna d’inundació temporal conté espècies vegetals i animals úniques i de doble valor ecològic: els anys plujosos acull organismes vegetals i animals molt diferents dels anys secs.

Aquest fet fa que també sigui una àrea molt preuada des del punt de vista ecològic i ornitològic. A més, també tenen el Riu d’Alguiaire, el qual és conegut per oferir un espai d’oci i d’interès natural. En aquest riu hi transcorre el Noguera – Ribagorçana que acostuma a baixar aigua amb força, deixant una imatge d’aquelles dignes de ser fotografiades.

La figa d’Alguaire

Alguaire organitza diferents festes durant l’any com, La festa de la Mare de Déu de Merli, la Festa Major i la Fira de la Figa.

I és que Alguaire és el poble de la figa per excel·lència i té, fins i tot, una varietat pròpia: la Figa d’Alguiare, que és subvarietat de la figa Coll de Dama Negra, que es diferencia de la resta pel seu sabor i dolçor i és apreciada per la seva grandària i el color vermell intens d’interior. 

Tal com diu l’expressió: “són figues d’un altre paner”m així que no t’ho pensis més i prova-les a la fira que organitzen al setembre.

Venue Details
Photos
Leave a Comment

Venue Details
Venue Map

PUBLICITAT

Anuncia't

UBICACIÓ

UBICACIÓ