EL MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA REVELA LA CARA OCULTA DEL DESBALLESTAMENT DE BUCS AMB “TRENCANT VAIXELLS, TRENCANT VIDES”
El Museu Marítim de Barcelona acull fins al 28 de setembre de 2025 l’exposició “Trencant vaixells, trencant vides”. La mostra presenta una realitat sovint ignorada: la del desballestament de vaixells a les platges del sud-est asiàtic, una activitat econòmica lucrativa per a alguns, però devastadora per a moltes persones i per al medi ambient.
Cada any, centenars de vaixells arriben al final de la seva vida útil. Desballestar-los implica gestionar residus altament tòxics —amiant, olis, metalls pesants, compostos químics— amb protocols estrictes que, a Europa, tenen un cost elevat. Per aquest motiu, molts armadors opten per portar els seus bucs a instal·lacions, principalment del Pakistan, Índia o Bangladesh, on les normatives ambientals i laborals són més laxes i els costos, molt més baixos.
L’exposició, comissariada per Jorge Astorquia, llicenciat en Ciències Mediambientals, descriu aquesta pràctica amb detall, centrant-se en el mètode del beaching, que consisteix a varar els vaixells directament a la sorra de la platja per desmuntar-los manualment. Això suposa greus conseqüències: contaminació del sòl i del mar, exposició a materials cancerígens i tòxics, i una elevada sinistralitat entre les persones treballadores, sotmeses a llargues i extenuants jornades de treball. Molts d’ells, a més, nens i adolescents menors de 18 anys.
L’exposició documenta aquesta realitat a través de plafons informatius, dades oficials i testimonis recollits per investigadors i organitzacions internacionals. Així com fotografies impactants i un audiovisual amb testimonis en primera persona.
La mostra també analitza el sistema de banderes de conveniència, que facilita l’evasió de responsabilitats per part dels propietaris dels vaixells. També la participació invisible però essencial de dones que recullen materials reciclables sense cap mena de contracte ni protecció.
Amb Trencant vaixells, trencant vides, el Museu Marítim de Barcelona fa palès una problemàtica global i convida a la reflexió: és possible desballestar vaixells de forma segura, responsable i respectuosa amb el planeta i amb les persones? També planteja solucions com el reciclatge en dics secs, el disseny ecològic de nous bucs o el suport a iniciatives com el Ship Recycling Lab.
Sobre el Museu Marítim de Barcelona
Mitjançant la recerca, conservació i salvaguarda del patrimoni, el Museu Marítim de Barcelona es dedica a la interpretació i difusió de la cultura marítima catalana de forma innovadora, participativa i pròxima a la societat i al territori.
Situat a les Drassanes Reials de Barcelona, aquest espai cultural de referència presenta diverses col·leccions i exposicions sobre la cultura marítima mediterrània. Amb un enfocament educatiu, el museu ofereix activitats per a tots els públics, que posen de manifest el seu paper com a referent cultural per a la ciutat i la seva connexió amb la història marítima de Catalunya.
Informació pràctica
- Lloc: vestíbul del Museu Marítim de Barcelona
- Dates: del 21 de febrer al 28 de setembre de 2025
- Horari: de dilluns a diumenge de 10 a 20 h
- Preu: gratuïta
Organitza: