La Fira de l’Hostal del Vilar

LA FIRA DE L’HOSTAL DE VILAR

(Dates per confirmar)

Avui dia Sant Agustí segueix basant la seva activitat econòmica en tot allò que la terra i el bestiar li dona. De fet, dels 101 habitants que hi ha al poble, la gran majoria es dedica a la pagesia i la ramaderia, i anualment se celebra en aquest petit poblet, una de les fires agrícoles més importants del Lluçanès i de la comarca d’Osona: la Fira Ramadera de l’Hostal del Vilar.

Aquesta fira, celebrada el 28 de setembre, fou una de les fires més importants de Catalunya a camp obert dels últims 100 anys i actualment se’n desconeix el seu orígen.

El que sí se sap, però, és que el poble era cruïlla de camins ramaders i que la seva situació, entre el pla i la muntanya, era l’ideal perquè els grans ramats transhumans del bestiar de llana fessin una parada abans de tornar cap a casa. Venien de les altes pastures del Pirineu i a Sant Agustí trobaven repòs i ferratge per seguir el seu camí. Aquesta trobada de ramats formava un espectacle meravellós enmig de la natura i era l’oportunitat perfecta per ramaders i pagesos de comprar i vendre els seus productes i animals. En algunes ocasions, fins i tot s’arreglava algun casament de la pagesia local.

Als anys 70, la fira es recupera però l’activitat transhumant minva molt. En comparació amb l’esplendor de segles passats, són comptats els ramats que hi participen i la fira esdevé un testimoni del què havia sigut. Tot i així, a finals dels anys 80 tornà a ser la més important del Lluçanès gràcies a l’impuls dels veïns i veïnes de Sant Boi i Sant Agustí.

A la fira s’exposa maquinària agrícola, bestiar, parades de productes artesanals i d’antiguitat i comerç divers. També es duen a terme activitats relacionades amb el món de la pagesia i es fa una mostra d’oficis artesans per a tots els públics. Pel que fa a professionals de l’agricultura i la ramaderia es fan jornades tècniques de varietats antigues de blat i demostracions de l’activitat agrària.

El llibre La fira ramadera de l’Hostal del Vilar” de Pere Mestre i Boix fa un repàs de la història d’aquesta fira i n’explica els trets més destacables i la importància que va tenir per la població i el territori del Lluçanès.

Organitza:

Detalls de l'esdeveniment
Leave a Comment

Detalls de l'esdeveniment